Rady našich prababiček: jak zlepšit své zdraví pomocí léčivé síly ovoce

rubrika: historické články / lékařství a zdraví, původně vyšlo: Česká hospodyně 1903, autor V. E.
S jakými zdravotními problémy vám může pomoci léčivá moc jablek, rybízu, trnek nebo třeba hroznového vína? To vám prozradí historický článek z roku 1903.
Následující text pochází z roku 1903

Léčivá moc ovoce.

Jest snad všeobecně známo, že požívání ovoce velmi blahodárně působí na organismus lidský, pokud ovšem v přiměřené míře se požívá.

Méně známy však budou as čtenáři jednotlivé specielní léčivé účinky jednotlivých druhů ovocných. I chceme čtenáře s některými takovými účinky seznámiti.

Tak ku př. voda z jablek, následujícím způsobem připravená nemocnému poskytuje příjemné ochlazení a občerstvení.

— As do dvou sklenic vody dáme vařiti jedno neb dvě omytá, neoloupaná jablka, až změknou ; odvar ten necháme přikrytý vychladnouti a pak jej slejeme k pití. Podobně požívání vařených jablek je zejména mladším dětem skoro nezbytné.

— Podobně také léčivá moc citronu je veliká. Vymačkáme-li šťávu z citronu do černé horké kávy dostaneme znamenitý prostředek proti bolení hlavy; že citronová šťáva je výtečným kloktadlem proti bolení v krku zvláště dětem, netřeba snad uváděti.

— Z trnek spařené a ochlazené thé je velmi dobrým prostředkem proti krticím.

— Likér z černého rybízu s přísadou samožitné kořalky působí příznivě při slabosti žaludku a života. Smíšeniny této užívá se dle konstituce tělesné, denně 1 lžička až likérová sklenička.

— Štáva z ostružin s cukrem svařená a podobně v cukru zavařené bezinky jsou dobrým prostředkem k utišení kašle. Kášel lze též utišiti horkým odvarem ze stopek třešňových. Stopky ty řádně omyté necháme usušiti a je uschováme, a pak při kašli jako horké thé s cukrem piti můžeme.

— Zmiňovati se o šťávě rybízové a malinové jako příjemně osvěžujících prostředcích není snad třeba.

— Také vinné hrozny, zejména modré jsou velmi výživné a dobrým prostředkem k čistění krve. Jakýmkoli způsobem naříznutá jahoda, angrešt, broskev, působí hojivě proti píchnutí včely neb vosy ; na poraněné místo přiložíme naříznuté uvedené ovoce, jehož ostrá kyselina ovocná zabraňuje pálení a otečení bodnutého místa a odnímá jedovatý účinek bodnutí.

— Konečně uvádíme účinek sťávy z tykve, jež příznivě při chorobách ledvin působí. Budoucně chceme čtenáře seznámiti s léčivými účinky jednotlivých bylin.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1903, autor V. E.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
6. listopadu 2018


Diskuze k článku „Rady našich prababiček: jak zlepšit své zdraví pomocí léčivé síly ovoce“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nejčtenější články
za posledních 30 dní




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.