Naše projekty:   magazín Bejvávalo.cz   •   samolepky na stěnu Pieris.cz   •   magazín Příroda.cz   •   plastikové modely Plastikáče.cz   •   převod PDF na GIF animace DraGIF.cz

Jak správně pít mléko, aby vám po něm nebylo těžko nebo dokonce špatně?
původně vyšlo: Česká hospodyně 1900, autor neuveden.

Patříte mezi lidi, kterým po pití kravského mléka nebývá dobře? Třeba ho jen nepijete správně! Článek z roku 1900 vám prozradí, jak by se mléko mělo správně pít.


Něco o požívání mléka.

Mnohé osoby domnívají se, že mléko nesnesou a když je požívati musí, ještě více onemocní; přece však jest mléko potravina, kterou i ten nejslabší žaludek snese.

My musíme ale žaludku práci se zažíváním usnadniti, nikoliv ale ztěžovati tím, že pijeme mléko rychle a ve dlouhých tazích. Mléko obsahuje mimo cukr, máslo a bílek též sýrovinu, jež se srazí, jakmile s kyselinou ve styk přijde; to stává se, i když přijde mléko do žaludku.

Jest proto pochopitelno, že když dodáme žaludku najednou velké množství mléka, nemůže býti kyselinou proniknuto. Mléko sráží se pak zvolna ve velkých sýrovitých klcích, jež velmi nesnadno se rozpouštějí nebo vůbec do tenkého střeva, kde se zažiti mají, pro velký svůj objem dostati se nemohou.

Proto musíme píti mléko v malých douškách a s přestávkami nebo zakusovati chléb, aby se sráželo mléko v jemných drobounkých klcích, jež snadno do tenkého střeva odcházejí.

Též nesmíme dětem dovolovati, aby pily mléko chvatně; a také zajisté mnohá matka pozorovala, že dítě, které rádo mléko pilo, avšak vypilo jej hrníček najednou, brzy největší odpor proti němu jevilo.

Při tom uvádíme, že se mléko v žaludku vždycky srazí, a není to žádnou chorobou, jak se za to má. Tak slyšíme, když tele padne, že prý se mu mléko v žaludku srazilo a hledá se v tom příčina jeho zajití, avšak mylně. Přepití telete není nic jiného, než že tele příliš mnoho mléka najednou požije, to se mu pak v žaludku ve veliké chuchvalce srazí, které do tenkého střeva odejiti nemohou, v žaludku leží a se rozkládají.



původ historického článku:
Česká hospodyně 1900, autor neuveden.


datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
24. dubna 2018



Debata k článku 'Jak správně pít mléko, aby vám po něm nebylo těžko nebo dokonce špatně?'









Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání včetně původních obrázků.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu ani opravovány původní překlepy.

Pokud chcete náš obsah převzít nebo máte zájem u nás zveřejnit svůj PR článek, tak nás prosím kontaktujte.

© 2011 - 2018 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozováný zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.



Naše další projekty:

Zajímavé odkazy: Webhosting, Aplus Hotel - levné ubytování v Praze

Chcete zde být také uvedeni? Kontaktujte nás.