Historické recepty na tradiční vánoční jídla

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Česká hospodyně 1914, autor neuveden.
Chcete zkusit uvařit tradiční rybí polévku, upéct kapra nebo krocana a poctivou vánočku podle receptů našich prababiček? Najdete je spolu s dalšími jídly v našich vánočních receptech z roku 1914.
Následující text pochází z roku 1914

Vánoční recepty


Polévka rybí.

Na drobno rozkrájený celer, petržel, cibule a kapusta se dá na máslo dusiti, přidá se lžíce mouky a když to sežloutlo, dá se do polévky, do které se pak přidají jikry z velkého kapra. Okoření se kveteni a trochu pepřem. Je-li jiker málo, zavaří se trochu krupice. Na stříl se dává k teto polévce smažená houska, na nudličky rozkrájená.

Krocan s nádivkou.

Když jsme krocana čisté opařili a vykuchali, připravíme si tuto nádivku: játra z krocana, několik šalotek, dvě sardele bez kostí a něco zelené petržele usekáme jemně a smícháme vše dohromady. Do této sekaniny přidáme ještě 6 dekagramů utřené slaniny a dusíme. Nyní vmícháme k témuž dvě oloupané, v mléce močené a vymačkané žemličky, lžici usekaných kaparů, 4 vejce a dle potřeby to prisolíme. Touto nádivkou krocana naplníme, slaninou jej prostrkáme, máslem obložíme a za stálého polévání upečeme. Taktéž s obyčejnou nádivkou dobře krocan chutná.

Kapr na černo.

Do kastrolu dáme litr vody, 4 lžíce octa, cibuli, celer, bobkový list, 2 hřebíčky, 7 pepři, 4 nová koření a necháme povařiti. Pak dáme do toho na kousky rozděleného kapra a necháme zvolna vařiti asi půl hodiny, načež kapra rybovkou vyndáme. Do omáčky dáme asi tři tabulky rozstrouhaného černého perníku, kousek citronové kůry, několik kapek šťávy z citronu, lžíci malinové šťávy, dvě lžíce červeného vína neb sladkého piva a necháme hodně povařit. Když omáčka zhoustla, procedíme ji, vložíme do ni uvařeného kapra, přidáme asi z 5 velkých ořechů jádra, hrst hrozinek a necháme několik hodin ležeti. Nejlépe jest připraviti kapra den před tím, než jej potřebujeme, aby se omáčka hodně rozležela. Když jej ohříváme dáme pozor by se nerozvaril. Pak dáme vše na mísu. Kolem mísy rozložíme na. koláčky rozkrájený citron a ozdobíme petržilkou.

Vánočky.

Do mísy dáme tři kilogramy mouky, přidáme 12 dekagramů skynutého droždí, zaděláme mlékem neb smetanou, ve které jsme dříve rozkvedlali 6 žloutků a 2 celá vejce. Do těsta dáme tři čtvrti kilogramu práškového cukru, něco vanilky, asi 8 strouhaných hořkých mandlí, citronovou kůru, sůl, 35 dekagr. čerstvého a 35 dekagramů přeškvařeného másla, které jsme dříve rozpustili a nalijeme je do těsta vlahé. Těsto se na vále hodně vypracuje, přidá se po 10 dekagramech mandlí rozkrájených a hrozinek a nechá skynouti. Pak upleteni vánočky a pečeme dle velikosti jeden a čtvrt a jednu a půl hodiny. Než vánočky dáme do trouby, pomažeme je povrchu rozkloktaným vejcem. Chceme-li se přesvědčiti zda jsou pečené, píchneme do nich dřívkem tenkým anebo špejlí. Když se na konci špičky těsto nepřilepí, jsou již pečené.

Jablkový závin.

Na vále zadělá se těsto, a sice z mouky, jednoho vajíčka, přidáme kousek másla asi jako vejce velký, trochu vlažné vody a osolíme vše. Těsto se hodně vypracuje, až se válu nechytá a přiklopí horkým hrnkem, načež se nechá odpočinouti. Na stůl dá se ubrus, posype moukou, těsto se na něm vytáhne, pokropí máslem a posype dříve již připravenými a na koláčky rozkrájenými jablky, strouhanou smaženou houskou a cukrem, smíchaným se skořicí. Přidati se mohou též hrozinky a mandle na drobno rozsekané. Ubrus se na jedné straně pozdvihuje, závin svine se takto dohromady a na plechu vymazaném máslem, se upeče a posype cukrem.

Okouni s omáčkou.

Nalej na rendlík jeden díl studničné vody a jeden díl octa, přidej k tomu jednu cibuli, dva bobkové listy, kousek dymiánu, trochu celého pepře, nového koření, kousek zázvoru, dva hřebíčky, osol to a nech to čtvrt hodiny vařit. Pak do toho vlož dobře očištěné okouny a nech je chvíli vařit, potom je vyndej, polévku proceď a postav ji opět k ohni. Umíchej v hrnéčku kousek čerstvého másla se dvěma očistěnými a v moždíři utlučenými sardelemi, přidej k tomu půl ostrouhané, ve víně namočené žemličky, trochu citronové kůry a lžičku mouky, rozmíchej a rozkloktej to polévkou, v níž okouni se vařili, a nech to trochu spejchnouti nyní urovnej okouny na mísu, polej je omáčkou a mísu oblož citronovými koláčky. — Okouny se mohou též smažiti. Nasolené nechat nějakou hodinu ležet, pak do sucha otřít, obalit v mouce, pak omočit ve vejci a ve strouhané žemličce a v rozpáleném másle neb sádle do zlatova usmažit.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1914, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
22. prosince 2017


Diskuze k článku „Historické recepty na tradiční vánoční jídla“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.