Bejvávalo.cz

nejnavštěvovanější český server věnovaný historii

Jak se dětem nastavovalo v době války nedostatkové mléko

původně vyšlo: Šťastný domov 1916, autor neuveden.
První světové války způsobila ohromný nedostatek všeho, včetně kravského mléka. Proto maminky hledaly způsoby, jak těžko dostupné mléko dětem nastavit a zajistit jim tak zdravý vývoj. Více v článku z roku 1916.


Nastavování mléka pro děti

Mléko pro kojence a děti do čtyř let snaží se městské approvisace zajistili vydáváním výkazních lístků. Prozatím schází při tom všechna exekutiva, neboť approvisace nemůže donutiti mlékaře, aby mléko skutečně měli a vydali je každému, kdo s lístkem přijde, za druhé pak i v tomto výkazu se objevuje značné obmezení.

Proto i tu dostavuje se otázka, lze-li mléko k těmto účelům nějak nastaviti.

Od starodávna je známo, že se používalo k rozřeďování mléka hlenovitých odvarů zrn obilných, jak o tom již v papyrech egyptských je psáno, a také vědecká léčba dětí v novější době sáhla k tomuto prostředku.

Jedni měli za to, že se tu dostává dítěti lepší výživy bílkovinou, jiní si chválili menší množství škrobu v takových odvarech zvláště pro děti, u nichž není ještě tráveni škrobovin dobře vyvinuto a jiní konečně měli za to, že touto přísadou se syrovatění mléka podporuje a vytvořená sýrovina že je zvláště jemná a lehce stravitelná.

Nejnovější rozbory ukázaly, že sice tyto důvody nejsou zcela nesprávné, nicméně, že nejsou rozhodující; mnohem důležitější je zde změna, které dlouhým vařením podléhá škrob.

Nechť vaří se hlen z vločků, krup nebo celých zrn (rýže, ječmene, ovsa), trvá vaření vždy aspoň ¾ hod.; tím škrob zmazovatí a stane se mladému ústrojí stravitelnějším.

Je v tom důležitý pokyn i pro úpravu dětských polévek z mouky; tyto se vařívají nejdéle 10 až 20 minut, což ku zmazovatění škrobu není postačitelné a vyvolává časté a známé u dětí poruchy zažívací, jaké se dostavují po delším trvalém upotřebení mouky a různých mouček k tomuto účelu a hlavně po výhradném jich upotřebení.

Je však důležito, že i u těchto polévek je přísada mléka nevyhnutelná. Ovšem má-li se taková polévka, nežli se k ní mléko přidá, vařiti ¾ hod., nesmí obsahovati více mouky nebo moučky nežli 20%. Upotřebení mouky a mouček je k tomu účelu ostatně hospodárnější, protože při přípravě z celého zrna značný zbytek zůstává na sítě.


Původní zdroj historického článku:
Šťastný domov 1916, autor neuveden.




datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
14. listopadu 2017


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.




Nabízíme v eshopu
Obchod.Bejvávalo.cz




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2021 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozováný už od svého začátku v roce 2011 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.