Kterak se tedy ve stravě chovati má žena kojící?
Žena kojící, aby úbytek sil tělesných nahradila, v celku musí bráti více potravy a častěji, ovšem zase střežiti se přílišného jídla. Pravidlem jest, aby neměnila potravu, která před porodem a kojením jí šla k duhu.
Co se výběru potravy týče, může bráti všechna jídla obvyklá, jedině střežiti se musí jídel těžko stravitelných a jídel nad míru tučných, aby neporušila trávení.
Také dlužno k tomu přihlédnouti, aby byla jakási rozmanitost v jídlech a strava smíšená (moučná i masitá).
Žádoucny jsou také tuky v malém množství: potrava na tuky bohatá zvýší obsah tuků v mléce.
Za to neradno podávati jídla nad míru solená, kořeněná nebo kyselá; vynechať dlužno sýry a ovoce v hojné míře. Je dovoleno bráti nápoje v hojnosti, zejména dobrou vodu.
Piva jenom v mírných dávkách; pití piva zvyšuje odměšování mléka a jeho obsah na tuky. Ale pouze piva dobře vyleželá, lehká. Těžká piva (černá) se nedoporučují, ba jsou mnohdy škodliva matce drážděním ledvin, i dítěti, podmiňujíce často »psotník«.
Totéž platí o vínech a jiných nápojích alkoholických, jichž se jest vůbec vystríhať.
Mírný pohyb na vzduchu prospívá. Hlavní podmínkou dobrého daření se děcka jest, aby matka co do povahy byla klidnou, veselou, spokojenou; tehdy mléko je dobré a hojné.
Hněv, žalost, smutek, nespokojenost atd. zhoršují mléko co do množství a co do jakosti.
témata článku:
Diskuze k článku „Co by měla jíst a pít kojící maminka? Nechte si poradit od prababiček“