Lékař radí, jak i bez léků úspěšně vyléčit rýmu

původně vyšlo: Česká hospodyně 1903, autor V. E. Ž.
Trápí vás rýma? Zkuste se sami doma vyléčit zajímavou a účinnou metodou doktora Williamse, kterou vám popíše historický článek z roku 1903.


Rýma

Proti rýmě jednoduchým a dobrým prostředkem je methoda, které již r. 1841 angličan Williams s dobrým výsledkem používal, potkávaje se vždy s dobrým výsledkem.

Methoda ta pozůstává ve vysušování katarhu. Williams během rýmy nepožil po 24 hodin nižádné tekutiny a tak ušel nejen zhoršení katarrhu, kterému dosud vysazen byl, ale i výtok z nosu znatelně ustal.

Tak počínal si Williams ještě dalších 24 hodin a tak se rýmy sprostil. Ještě důležitějším je, že nenásledoval žádný kašel, jako stávalo se mu dříve a veškeré bolesti katarrhální zmizely.

Této na sobě vyzkoušené kury užíval Williams i při svých nemocných. Jako stravu nařídil chléb, moučníky, zeleniny, ryby (bělice) a sušené ovoce. Někdy změnil dietu jen potud, že nesměl nemocný žádné tekutiny požiti.

Úplná zdrženlivost je sice nejpůsobivější, avšak není dobrému výsledku na překážku požití lžice čaje nebo mléka k snídaní a malé sklenice vody na noc.

Velkou výhodu methody této spatřoval Williams v tom, že nemocného v zaměstnání jeho neruší a že může nemocný i pokoj opustiti. Naopak, jestliže se dobře ustrojí, aby uchránil se před novým nachlazením, podporuje pohyb na zdravém vzduchu léčení.

Léčením takovýmto mizí nejen obtěžující a nepříjemný výtok z nosu, ale lze tím předejiti nebezpečné komplikaci zánětu středního ucha, který často nastává vniknutím výtoku do dutiny bubínkové při smrkání.

Bezpodmínečně nutným jest, abychom hned při počátku choroby nepožívali tekutin.

Tím nedostaví se také žízeň, která obyčejně rýmu provází. Jako zvláštní dieta odporučuje k snídaní míchaná vejce s houskou, v poledne se polévka jednoduše vynechá.

Malá sklenička vody neb červeného vína se dovoluje, večer pak jen lžíce. Ježto chuť při rýmě beztoho značně je zmenšena, můžeme tuto dietu po dva dny zachovati, třetího dne pak můžeme se vrátiti k své obyčejné stravě.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1903, autor V. E. Ž.




datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
11. prosince 2018


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.


Nabízíme v eshopu
Obchod.Bejvávalo.cz




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2022 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozováný už od svého začátku v roce 2011 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.