Co dělat, když je vysoké datum a v rodinném rozpočtu dochází peníze?

rubrika: historické články / rodina, móda a životní styl, původně vyšlo: Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autorka Hanka.
Blíží se Vánoce, reklamy nás bombardují super výhodnými nabídkami... ale kde na to vzít? Článek z roku 1929 se vám pokusí poradit co dělat, když na rodinném bankovním účtu dochází peníze, kde ušetřit a co levného vařit.
Následující text pochází z roku 1929

Když je vysoké datum

Některé hospodyňce jsou poslední dny v měsíci přímo k nepřečkání. Strach před nepředvídaným vydáním, starost o zítřejší den, to jsou chvíle, kdy je korunka nesčetněkrát převracena v dlani, až pálí.

To všechno nejsou pocity, jež prožívá jen nešetrná hospodyňka, jež po prvním o překot vydává — a splácí dluhy, tyto zlé dny znají i velmi hospodárné a šetrné hospodyně. Kapsa nás, malých lidí, není bezedná, a někdy se peníze kutálí, i když je sebe lépe držíme v ruce.

I v těchto špatných okolnostech musíme si umět vypomoci. Nepomůže mračení, ani nešťastná tvář, tím ztrpčujeme věc sobě i druhým. Trochu kuchyňských praktik, zralého uvážení a dovednosti —- a můžete servírovat tak, že nikomu ani nenapadne, že jste v tísni.

Nejprve prohlédneme spíž, a podle zásob se zařídíme. Máme v sáčcích rýži, krupici, krupky, cukr, sůl, i trochu čočky, mouku, několik vajec, cibuli, sušené houby a sklenice s kompotem. Využijeme všech těchto věcí v našem jídelníčku a kupujeme jen to, co je nejnutněji zapotřebí, (to je samozřejmé, že ano?). Kupujeme levnější druhy masa, i zeleniny. Často dáváme místo moučníku ovoce; máslo a sádlo nahrazujeme dobrým margarinem a lojem, škvařeným s mlékem.

Nakupujeme podle toho, co právě dostaneme nejlevněji, podle roční doby. V létě zeleninu a ovoce, na podzim skopové, v zimě vepřové maso a pod. V létě dávejme na stůl hodně salátu, neboť je za pár haléřů a obsahuje velmi cenné živiny. Sestavíme si také jídelní lístek těchto »hubených« dnů, jež ovšem měníme podle libosti a podle zásob.

V tomto jídelníčku si můžeme zopakovat levnější jídla, jež přizpůsobíme svým zásobám. Jsou to: zeleninové polévky, ze sušených hub, výživnou rajskou z pasty, již jsme si samy konservovaly, a s rýží, pak bramborovou. Z masa nejlevnější: dršťky, pličky, hovězí žebro se zeleninou, (dá ještě polévku) k večeři ovar z hlavy prasečí, pak vepřová žebírka, jež děláme s bramborovými knedlíky a ne naposledy i jaternice a klobásy, jež s vydatným příkrmem (levné brambory a zelí) nepřijdou draho, rovněž i uzenky s bramborovou kaší, se špenátem, či vuřty zapékané do brambor. Brambor lze v tomto jídelníčku též dobře použít.

Ani drahé moučníky nesmí přijít v úvahu. Levné jsou kaše, z nichž rýžovou můžeme podat s kompotem z čerstvých jablíček nebo malinovou šťávou za studena — odpadá tak maštění a kaše má novou chuť, velmi dobrou. Levnější jsou i škubánky, nudle, obyčejné vdolky a pod. Často však moučník může nahradit čerstvý kompot nebo ovoce. Nebo můžeme po obědě podat buchtu a bílou kávu.

Těžším oříškem bývá svátek nebo jiná oslava, jež připadá ku konci měsíce. Tu musíme umět čarovat. Vymyslíme dobrý, levný pořad, pěkně prostřeme a každé jídlo podáme na zvlášť pěkné míse a ozdobíme. Ovšem, nesmí scházet dort a nějaká ta dobrota. Pro tyto případy je nejlepší, míti dobře zamknutou krabičku, v níž máme oříšky, mandle, čokoládu, snad i moučkový cukr. A pak snadno lze udělat dobrý dort.

Pamatujme vždy při rozpočtu, prvního v měsíci, s obnosem na nepředvídaná vydání Nějaký ten dárek, nebo lékař a pod. Nakupme také prvního mýdlo, sodu a j. na prádlo. Ovšem pečlivě schovejme a odměřujme, aby se zbytečně neplýtvalo.

Udělejme si za každých okolností rozpočet a zapisujme každé sebe menší vydání. Nepřemýšlíme zbytečně, kam výdaje plynuly a máme konečně i vysvětlení, je-li podivno, že se nevyjde, někdy za špatných okolností. Nenechme také nikdy dojít tak daleko, aby z nás padal kabát nebo boty, než má přijít prvého, kdy je možno koupit nové. Včasná správka a nákup nové věci také šetří.


Původní zdroj historického článku:
Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autorka Hanka.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
23. listopadu 2018


Diskuze k článku „Co dělat, když je vysoké datum a v rodinném rozpočtu dochází peníze?“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nejčtenější články
za posledních 120 dní

Nákupem na Hapík.cz
podpoříte chod našeho serveru




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2025 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.