Zapomenutý recept na rusínské holubce

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Česká hospodyně - 1908, autor neuveden.
Chcete ochutnat nějaké méně známé národní jídlo? Zkuste si uvařit rusínské holubce, které vás naučí připravovat recept z roku 1908. Pro jistotu upozorňujeme, že to nejsou žádní pečení holubi. Holubci se připravují z vepřového masa.
Následující text pochází z roku 1908

Rusínské holubce.

Laskavostí sl. Žurakiewské, Malorusínky, která v hospodyňské škole v Chrudimi hospituje, dostalo se nám předpisu na velmi chutný pokrm rusínský a redakce doufá, že se zavděčí čtenářkám, seznámí-li je s tímto národním jídlem rusínským.

¼ kg vepřového masa pokrájí se na drobné kostičky, ½ kg rýže se přebere a spaří, 2 velké cibule se drobně pokrájí a na omastku dusí tak dlouho, až je cibule měkká, ale dosud bílá, načež se vše dohromady smíchá a dle chuti osolí a opepří.

Menší hlávka zelí se list po listu obere, listy se vyperou, silná žebra se seříznou a listy zelné se spaří. Na to do každého listu dá se lžíce míšeniny, pozorně se všech stran se zabalí a rovná do hrnku. Na dno nádoby dá se několik celých listů zelných a záviny kladou se lehce na sebe, aby bylo mezi nimi dosti místa, neboť se rýže navaří.

Na vrch dá se opět několik listů zelných, vše zaleje se úplně vodou a pozvolna na mírném ohni l½—2 hod. vaří. Uvařené holubce rovnají se na mísu a mohou se na povrchu politi buď omastkem, neb kyselou smetanou, ale nutné to není, jmenovitě je-li maso tučné.

Komu chutná lépe zelí nakyslé, může závitky zaliti kyselou syrovátkou místo vodou. Holubce mohou se jisti hned čerstvé, ale mohou se také nechati 1 až 2 dny ve studenu a pak ohřáté se předkládají. Šetrné hospodyně rusínské často tak dělají k vůli úspoře paliva.

Rusínské holubce jsou jídlo nejen velmi chutné, ale i výživné a lehce stravitelné; jest to oblíbený národní pokrm rusínský. Aby i v zimě mohly pokrm ten připraviti, nakládají rusínské hospodyně do zelí celé menší hlávky zelné, které společně se zelím ukyšou a v zimě slouží ku přípravě oblíbené krmě.

Postní holubce připravují bez masa tak, že vezmou o trochu více cibule a usmaží ji na čerstvém oleji lněném, konopném, slunečnicovém, neb oleji z jader dyně a smýchají vše s rýží; oleje beře se více, aby rýže byla dosti mastná. Ostatní příprava je stejná jako u holubců s masem.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně - 1908, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
22. března 2020


Diskuze k článku „Zapomenutý recept na rusínské holubce“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nákupem na Hapík.cz
podpoříte chod našeho serveru




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2025 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.