Zapomenutá historie chloroformu: Jeho uspávací účinky objevil porodník na rodinném večírku

rubrika: historické články / lékařství a zdraví, původně vyšlo: Lidové noviny - 1923, autor neuveden.
Uspání člověka pomocí chloroformu dnes lékaři už dávno nepoužívají, ale účinky chloroformu jsou dodnes známé díky jeho využívání v detektivkách a dobrodružných příbězích. Jak ale narkóza, nebo přesněji anesteziologie, využívající chloroform vznikla? Jeho první použití i překvapivé námitky proti jejímu používání vám popíše historický článek z roku 1923.
Následující text pochází z roku 1923

První narkosa chloroformem.

Chloroform je znám od roku 1831, kdy byl objeven Liebigem a Soubeiranem zároveň; o čtyři leta později bylo jeho chemické složení zjištěno francouzským chemikem Dumasem. Po prvé použil ho jako omamujícího prostředku pro lidi proslulý ženský lékař a porodník James Simpson v Edinburgu.

Simpson užíval dříve k narkotisování éteru, ale nebyl s ním spokojen hlavně proto, že účinkoval příliš pomalu. Zkoušel tedy na sobě a na svých asistentech rozmanité jiné prostředky, které dostal v lékárně. Pokusy konány byly pozdě večer nebo v noci, protože Simpsonova velká prakse zabírala jinak všecek jeho čas.

Po několika pokusech s jinými tekutinami našel Simpson pozdě večer 4. listopadu 1847, téměř náhodou, malou láhev chloroformu, kterou byl dříve postavil stranou, neboť nemohl míti za to, že by tato látka mohla býti vdechována.

Tentokrát však přece to chtěl zkusit; tekutina byla rozdělena v několika malých skleničkách mezi Simpsona a jeho asistenty a vdechování se započalo.

K velikému úžasu ostatních přítomných členů rodiny stala se společnost pojednou neobyčejně čilou a tlachala — a na víc se Simpson už nepamatoval, až posléze procitl a shledal, že leží na podlaze obklopen rozčilenou a zděšenou rodinou.

Vedle něho ležel jeden z jeho asistentů bez vědomí a chrápaje, s dokořán otevřenými ústy a ztrnulým pohledem, a o kousek dále jiný činil zoufalé pokusy, převrhnouti jídelní stůl.

Také jedna z přítomných dam, Simpsonova neteř, vyzkoušela chloroform téhož večera a upadla ve spánek, volajíc: »Já jsem anděl, já jsem anděl!«

Simpson pochopil ihned, že chloroform asi účinkuje daleko rychleji než éter, a už příštího dne začal používali ho při své praksi.

Stalo se však to, co se vždycky stává velikým vynálezcům: proti chloroformu zvedl se prudký odpor.

Zprvu mezi lékaři, kteří tvrdili, že nový prostředek zavinuje krvácení, záněty plic, duševní choroby a mrtvici. Simpson odpovídal na to velmi případně: Když svého času bylo zlepšeno poštovní spojení mezi Edinburgem a Londýnem, takže místo 14 dní cestovalo se jen tři dni, tvrdilo se také, že lidé jsou cestou napadáni mrtvicí z veliké rychlosti.

Také s mravního a náboženského stanoviska byly činěny nejpodivnější námitky proti chloroformu. Pravilo se, že prý stojí psáno: V bolestech děti roditi budeš; na to odpověděl Simpson, že také stojí psáno, že Pán nechal Adama upadnouti v hluboký spánek, když mu odnímal žebro.

Časem ovšem padly všecky námitky a výhody chloroformu byly obecně uznány.


Poznámka Bejvávalo.cz
Zajímá vás, jak chloroform funguje na lidský organismus a proč se dnes už nepoužívá? Detailně se to tom můžete dočíst například na Wikipedi.


Původní zdroj historického článku:
Lidové noviny - 1923, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
19. ledna 2024


Diskuze k článku „Zapomenutá historie chloroformu: Jeho uspávací účinky objevil porodník na rodinném večírku“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.