Vzpomínka na jedinečného lékaře a lidumila, kterého miloval celý kraj

rubrika: historické články / lékařství a zdraví, původně vyšlo: Národní listy - 1930, autor M. K.
Jsou osobnosti, na které se nezapomíná. Jednou z nich byl například doktor Weis, na jehož lékařskou praxi i po sto letech s láskou a úctou vzpomínal celý Liberecký kraj. Historický článek z roku 1930 vám jeho život a morální hodnoty blíže přiblíží.
Následující text pochází z roku 1930

Lékař-lidumil — nezapomenutelný dobrodinec horského kraje.

Vzpomínka na dobu před 100 lety.

Doktor Weis, panský lékař v Navarově, byl požehnáním pro celý kraj. Lékařem na tu dobu byl velmi dobrým a žádná nepohoda a svízel cesty jej neodradila od toho, aby ihned nespěchal pomoci tam, kde jej volali.

Za cestu z Navarova do Zásady žádal 30 kr. šejnů a to jen od těch, kteří to mohli za platit, ale těch tehdy bylo málo. Většinou nedostal nic, nebo mu snad poslali něco do domácnosti chléb, tvaroh a vejce, snad někdy kousek másla. Hory toho mnoho nerodily.

Byl jediným lékařem v okolí v době strašné „horké nemoci“, která tam řádila kolem roku čtyřicátého. Nosil léky s sebou, avšak rozdával nejen ty, ale i peníze a potraviny

Nemoc se ohromně šířila — nebyloť v té době žádných zdravotních nařízení a opatření a nemocní chodili mezi zdravé, roznášejíce nemoc po okolí. V Zásadě zemřelo tehdy 70 mužů, nečítajíc žen a dětí. Rad lékařových lidé, žel, nedbali. O primitivní desinfekci se pokoušel doktor Weis tím, že kázal líti na rozpálenou plotnu ocet. I své lékařské umění musel provozovat za okolností velmi těžkých a s pomůckami naprosto nedostatečnými.

Tak ženu, které amputoval prs, operoval u starosty ve stodole na stole. Operace se zdařila a žena žila ještě mnoho let.

Mého otce jako chlapce 10letého poslali k němu se zapáleným okem. Doktor oko prohlédl, dal mu čistý hadřík a pravil: „Víš, kde je nad Olešnicí v Olšinkách studánka? „Vím.“ „Tady máš hadřík, ten tam namáčej, a přikládej na oko; až budou ve Svárově zvonit poledne, přestaneš. Máš chleba s sebou?“ „Nemám, my už do žní chleba nebudeme mít...“ Dal mu ještě krajíc chleba, máslem namazaný. Oko se po obkladech zahojilo.

Dr. Weiss zemřel asi 58letý z příčiny, která je trochu romantická.

Jednoho listopadového večera přijeli pro něj se zavřeným kočárem, aby pomohl při porodu. Lékař vzal si potřebné věci a jel. Ve voze dřímal; kočár se zastavil a průvodci jej požádali, aby vystoupil. Zavázali mu oči a vodili asi půl hodiny sem tam, aby ztratil směr cesty.

Ačkoliv jej ujistili, že se mu nic nestane, lékař se přece jen velmi rozčilil a snad i nastydl. Tam, kam jej přivedli, se narodil zdravý chlapec po velmi těžkém porodu. Doktor musel tam zůstat 4 dny, až rodička byla mimo nebezpečí. Potom jej zase v noci stejným způsobem odvezli.

Přinesl si tehdy mnoho dukátů, ale od té době chřadl a brzy po té zemřel. Byl oplakáván celým krajem a jeho pamětníci si celý život o jeho dobrotě vyprávěli.


Původní zdroj historického článku:
Národní listy - 1930, autor M. K.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
1. května 2023


Diskuze k článku „Vzpomínka na jedinečného lékaře a lidumila, kterého miloval celý kraj“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.