Bejvávalo.cz

nejnavštěvovanější český server věnovaný historii

Velké prádlo v roce 1894 aneb jak se pralo bez automatických praček a moderních pracích prášků

původně vyšlo: Česká kuchařka 1894, autorka Marie Axamitová.
Praní špinavého prádla je dnes díky moderním automatickým pračkám a téměř zázračně účinným pracím práškům velmi snadné. Za časů našich prababiček ale znamenalo praní prádla něco zcela jiného. Článek z roku 1894 vám o tehdejším praní a žehlení prádla prozradí vše.


Jak se prádlo čistě a bez poškození vypere.

Prádlo potřebuje především s dostatek vody, neboť pere-li se v málo vodě, nemůže se dobře propláknouti. Nemá-li se při praní prádlu uškoditi, je třeba míli ruce při mnutí ponořeny ve vodě a pohyblivě mnouti, při čemž voda dostatečně proudí.

Dle množství prádla dá se rozvařiti větší neb menší kus mýdla se sodou, vlije se do necek, ochladí studenou vodou (nedá-li se soda, přidá se do necek louh), a nyní se namáčí nejdříve menší a jemnější kousky a košile, a hned se to pere. Trochu se přimydlí.

Když je vypráno tolik, co se vejde do kotle neb do hrnce, dobře se to všude pomydlí, nalije se na to studená voda, přidá se kousek sody nebo louhu a dá se to na plotnu. Horké prádlo vylije se do džberu, přikryje a nechá státi.

Nyní vypere se druhá část, opět dobře pomydlí a dá se se sodou do kotle rozpařit, vyleje k prvnímu a tak se pokračuje, až je vše bílé vypráno. Strakaté prádlo, které nepouští, rovněž se zapaří. Nechá se to přikryté několik hodin, než to vystydne.

Nyní se to v té vodě propere, vyždímá a dá opět do čisté studené vody bez mýdla a bez sody zapařiti. V té se to hodně promíchá a pak dá znova do čisté studené vody, v níž se nechá močiti as 2 hodiny. Pak se šmolkuje a usuší. Prádlo je takto brzo a čistě vypráno.

V létě na venkově může se prádlo bíliti. Takové jen jednou se paří, nechá do druhého dne, časně ráno se vypere a dá na bělidlo, kde se často polévá, aby bylo stále mokré. Za několik hodin obrátí se na druhou stranu, a po vybílení se v řece řádně promne, vymáchá, pak ošmolkuje a usuší. Ždimati má se vše jen na délku a tence do ruky, tak se nepřeždímá a zůstane čisté.

S prádlem se nemá otáleti. Jakmile uschne, jen čile je složit a mandlovati, aby přišlo brzo na místo. Každé prázdné chvilky upotřebiti, aby se před vyžehlením vyspravilo a co nejdříve bylo v pořádku. Pisatelka těchto řádků je stará 78 roků a vypere nůši prádla bez únavy tak, jak to zde udává.

Košile mužské musí se řádně usušiti. Náprsenky, manžety a límce omočí se v syrovém škrobě promnou, aby se škrob stejnoměrně všude rozešel, na mandlu se převálí a pak vyžehlí. Příliš horká žehlička musí se dříve na něčem ochladiti, aby se nic nepřipálilo.

U košile žehlí se nejprve manžety, pak u krku, na to rukávy a náprsenka, která se podloží buď flanelem neb ručníkem. Žehlí se nejprve u záložek, náprsenka musí se přidržovati, aby se neudělaly záhyby a tak dlouho se hladí žehličkou, až je tuhá.

Pak se košile obrátí, žehlí spodem, dirky vytlačí se kostičkou, límce a manžety se ještě přežehlí hlavně spodem a košile dá se dosušiti. Na to se manžety žehličkou spodem zakulatí a košile se složí. Při žehlení má se dobře do každého záhybu cihličkou vjeti, aby nezůstalo nic živé.


Původní zdroj historického článku:
Česká kuchařka 1894, autorka Marie Axamitová.




datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
27. října 2021


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.




Nabízíme v eshopu
Obchod.Bejvávalo.cz




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2021 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozováný už od svého začátku v roce 2011 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.