Úklid podlah v bytě v roce 1916? Na takovou práci byste dnes neměli čas ani trpělivost

rubrika: historické články / rodina, móda a životní styl, původně vyšlo: Kniha vzorné domácnosti - 1916, autorka A. Kejřová.
Dnes se nám zdá i obyčejné vysávání podlahy příliš namáhavé, a tak k tomu používáme robotické vysavače. Dokážete si ale představit, jakou neuvěřitelnou práci dalo před sto lety našim prababičkám vyčistit koberec, parkety nebo linoleum? Článek z roku 1916 vám to podrobně popíše.
Následující text pochází z roku 1916

Úklid v pokojích.

Než-li se začne smejčiti, vynesou se peřiny ven na bidlo rovněž i žíněnky prošívané, veškeré pokrývky a koberce.

— Peřiny nesmí se vystaviti ani na parné slunce, neboť se tkanivo přeprudí a také peří tím trpí, (za velkého parna totiž z ostének se tuk vypařuje). Nesmí se vynášeti v době vlhkého počasí, neboť se při odpočinku v nich tato vlhkost do těla vsává. Před odnášením peřin se trochu rukou poklepou a natřepou. Nemohou-li se pro nepříhodné počasí peřiny vynášeti, dávají se na židle v jiných místnostech, kdež se neuklízí, aby se nezaprášily.


Koberce.

Koberce běžné pereme v tekutině jako při praní pokrývek. Vyklepané, namočené koberce klademe na větší desku (stolu, lavice neb na obrácené necky) a jemným žíněným kartáčem v této tekutině smáčeným po obou stranách čistíme. Pak je vlahou vodou spláchneme a ponecháme z nich vodu vysáknouti.

Dáme je do rámu v němž se suší záclony a jenž se dá rozšiřovati a zužovali. Kraje se sevřou do rámu a tím se stejnoměrně koberec vytáhne bez poškození. Není-li rámu, tu mírně nedosušené koberce napneme na podlahu kuchyně slabšími hřebíčky.

— Velké koberce čistíme na podlaze. Namáčíme kartáč do oné tekutiny a kartáčujeme; pak suchým, čistým šatem ihned vytiráme z vlhkosti. Necháme je napnuté buď v místnosti dosušiti, aneb někde ve stínu je dosušíme na bidle.

Jest však dobře je denně zbavovati prachu, a sice takto: Rozhodí se po nich kyselé, hodně vymačkané zelí a rýžovým košťátkem vytírá se z nich prach, který se uchytí na zelí a zároveň se tím také barva koberce zjasní. Pak z nich se zelí smete a odstraní.

Jinak se čistí od prachu tím, že se po nich rozhodí nastřádaný vyvařený, hodně vymačkaný čaj a zase rýžovým koštátkem se rozmetá po kobercích, až se naň prach nachytá. Pak se čaj propláchne, usuší a uschová k dalšímu čištěni. Rovněž i čajem se velice barva koberců zjasni.

Koberce v zimě také takto se čistí: Položí se povrchem, po němž se chodí, na zmrzlý (ztvrdlý) sníh a plácačkou se na ně klepe. Tím se prach z nich odstraní a pak koštátkem sníh z nich smete.


Parkety.

Parkety se čisti takto: Nejprve se zametou vlhkými pilinami, aby se nezvířil prach na očištěný již nábytek. Jsou-li přiliš špinavé, tu nejméně jednou do roka se řádně louhem u mydláře koupeným umyji pomocí jemného kartáčku. Hodně se vysuší a druhý den železnými hoblinami drhnou po délce, aby se příčným drhnutím nepoškodily.

Hobliny ty zakoupí se u materialisty (balíček jich stačí na menší pokoj), upraví se ve věchet, který se navrchu obváže šatem, aby hobliny do rukou nepálily. Jinak se tak dlouho po parketách škrabe, až se z nich veškerá špína odstraní.

Pak se čistě zametou, suchým šatem vytřou a natírají hadříkem smáčeným ve voskové pastě (koupené u materialisty). Ta se na parketách hodně roztírá a pak jemným flanelem aneb zvláštním kartáčem hodně leští. Pasta tato je velice úsporná a vydrží při opatrnosti čtvrt roku, počítaje na menši pokoj při týdenním natírání.


Linoleum.

Linoleum, zejména praktické v dětských pokojích neb jídelnách, čistí se každý týden hadříkem ve vlahém mléce namáčeným, čisté vysuší, nepatrné lněným olejem natírá a opět se hodné vysouší (leští).

Několikrát do roka natírá se linoleum rozpuštěným voskem s terpentinem smíchaným (rozpustí se 1 díl vosku a tři díly terpentinu). Tím se tenounce pomoci hadříčku natře a a kartáčem hodně lešti. Pasty výše uvedené na parkety s výhodou upotřebí se na leštění linolea. Nepatrně hadříčkem v tom smáčí se, čistě umyté, suché linoleum natírá se suchým šatem a hodně do lesku vyleští.

Linoleum nejlépe se denně čistí, zamete-li se opatrně smetáčkem, pak suchým šatem hodně od prachu vytírá. Mezi vytíráním smetáček se často vyprašuje. Tak bude linoleum stále jako nové, zejména natře-li se občas pastou, jak jsem výše uvedla.


Původní zdroj historického článku:
Kniha vzorné domácnosti - 1916, autorka A. Kejřová.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
21. února 2022


Diskuze k článku „Úklid podlah v bytě v roce 1916? Na takovou práci byste dnes neměli čas ani trpělivost“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.