Toč, michanky a desítky dalších zapomenutých receptů na bramborovou kaši

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Úprava jídel zemákových 1880, autorka Hanna Dumková.
Dali byste si praženou kaši, šustky, kucmoch, michanky, toč, lepenici a další braborové kaše tak, jak je připravovaly dávné hospodyňky? Máme pro vás velkou řadu receptů z roku 1880, podle kterých můžete nejrůznější slané i sladké braborové kaše vyzkoušet.
Následující text pochází z roku 1880

Kaše, škubánky (šustky) a podobné.


Kaše zemáková (pirée).

(Prvý spůsob).

Oškrabou se zemáky, na půle se rozkrájí a dají se v osolené studničné vodě do měkka uvařiti. Z uvařených se voda sleje, přidá se k nim kus nového másla a dobře se vše promíchá; pak se přidá as žejdlík uvařeného horkého mléka, vše se opět promíchá. Na míse poleje se máslem a obloží buď uzenkami neb kotlety.

Zemáková kaše (tak zvaná nastavovaná).

Oškrabané brambory na půle se rozkrájí a ve vodě vaří. Když jsou na polou uvařeny přidá se k nim 0,35 litru (žejdlík) krupice neb 035 litru (žejdlík) trhaných krup. Jakmile je vše na měkko uvařeno přidá se kus sádla a hodně se vše promíchá, vyklopí na mísu, poleje cibulkou na sádle neb na másle usmaženou a dle potřebí se obloží uzeným masem neb uzenkami.

Zemáková kaše pražená.

Zemáky oškrabané se dají do hrnce a vaří se s kmínem a solí. Zároveň se vezme 0.26 litru (¾ žejdlíku) krupičky dětské, dá se na rendlík, přidá se kus sádla a míchá se ní až je do zlatova opražena. Krupice tato se přidá k zemakům jemně rozmačkaným a poleje se horkým sádlem neb máslem.

Kaše zemáková s kmínem.

Oškrabané brambory se vaří, přidá se kmín a sůl a uvaří se do měkka; voda se sleje, přidá se kus másla, jemně se rozmačká a sejtkem protlačí. Hodí se nejlépe co věnec kolem pečené.

Zemáková kaše.

Vařené oloupané zemáky se roztrouhají. Naleje se na ně 0'9 litru (čtvrt žejdlíka) mléka, omastí se, posolí a míchá se tím při ohni tak dlouho až kaše se stane hladkou jako máslo. Pak se dá na mísu, poleje se rozpáleným sádlem neb máslem, v němž se usmažila cibulka. Obloží se pak masem uzeným neb uzenkami.

Zemáková kaše.

Zemáky se oškrabou, osolí a uvaří až změknou, scedí se, přidá se k nim trochu mléka, kus másla a dobře se promíchají, načež přidá se několik žloutku. Měkké, uvařené maso uzené se na drobno rozseká, a na pekáč dobře vymazaný se vloží vždy vrstva zemáků a opět vrstva uzeniny, až je pekáč plný, pomastí se ještě svrchu a nechá dobře v troubě upéci.

Zemáková kaše.

Syrové zemáky oškrabané se umyjí, ale nenechají se dlouho ve vodě. Ve slané vodě se rychle do měkka uvaří. Když byla voda odtekla, protlačí se sítem, dají se na pánev, přidá se tolik mléka a másla, aby povstala hustá kaše. Tato se míchá nad ohněm tak dlouho až zbělí a se pění. Mezi mícháním se vždy mléka přilévá, pak se rozseká kousek šunky. Kaše se dá na mísu, rozsekaná šunka kolem. Kaše musí býti hodně hustá, aby se dala na vysoko nasypati; horká se nese na stůl.

Zemáková kaše.

Oškrabané, uvařené zemáky se protlačí sítkem. Na pánvi se rozpustí máslo, přidá smetany a přimíchá tolik zemáků, aby povstala hodně hustá kaše. Nad uhlím se dobře promíchá až spění. Na míse budiž posypána houskou na másle smaženou a cibulkou.

Zemáková kaše.

Zemáky se oloupají a do mléka sítkem protlačí na mísu, na které se dají na stůl; pak se kaší ½ hod. míchá, načež se dá do trouby, aby byla horká; než se dá na stůl promíchá se opět. Obyčejně se posype na másle usmaženou houskou.

Pečená zemáková kaše.

Udělá se jak obyčejně zemáková kaše, a forma, která může dána býti na stůl, se hodně tlustě pomastí. Kaše se do ní vloží, nahoře se pomastí, posype ustrouhanou houskou a nechá v troubě do žluta upéci.

Protlačená zemáková kaše.

Zemáky se oškrabou, osolí se a do měkka uvaří, voda se scedí, přidá se 45 gr. (9 kventlů) másla, hodně se rozmíchají, sítkem protlačí, na pekáči se opekou, míchá se nimi, aby se nepřipálily. Kaše tato se dá na mísu a obloží jakoukoliv smaženinou.

Míchané zemáky.

(Kaše zemáková. (Krkonoše. Kucmoch). Vezmi zemáky, oloupej a zasol je v hrnku, dej je uvařiti. Uvařené zemáky se ocedí. načež se přidá másla a vše společně rozmíchá, jakož i tehdy, když bez všelikých pucků a kousků zemáky úplně rozdělány jsou, mléka dobrého se přidá.

Jídlo toto musí se rychle upravovati, aby dokud teplé a čerstvé na stůl se dostalo. Na mísu vyndaná kaše se smaženou cibulkou a máslem poleje. Kaše tato tím více lahodí, když uzenky neb podobné masité jídlo k nim se přidá.

Zemáky tak zvané michanky.

Zemáky se oškrabou, vyperou, osolí a v hrnci uvaří. Jakmile změknou, ocedí se voda a přidá se k nim kousek másla a trochu mléka, dobře se promíchají a cibulkou v másle usmaženou pomastí, též se může dáti na vrch haše; též se může vždy dáti vrstva michanky, vrstva žloutků až je pekáč naplněn a v troubě se upeče.

Zemáková kaše se slaninou.

Sítem protlačené vařené zemáky se smíchají horké s mlékem a potřebnou solí; na ¼ kila (½ libry) protlačených zemáků se dá ¼ kila slaniny, která byla na malé kostky nakrájená a hrst do žluta usmažené cibulky. Na mísu se dá vrstva kaše, posype se slaninou, nahoru opět vrstva zemáků, které se pomastí usmaženou cibulkou.

Zemáková kaše s jablky.

Vezme se stejné množství zemáků i jablek. Zemáky se uvaří, scedí, protlačí sítem, by z nich povstala hustá kaše. Oloupaná jablka se uvaří a sítem protlačí. Jablka i zemáky se smíchají s kusem másla až vše hodně zhoustne. Na mísu se udělá z kaše homole a pokryje se houskou na másle smaženou.

Zemáková kaše se sýrem.

Syrové oškrabané zemáky se ve slané vodě uvaří, voda scedí, zemáky se sítkem protlačí. Na pánvi se k nim přidá kus másla, ¼ kila (½ libry) rozstrouhaného dobrého sýra, který se byl v mléce nad ohněm zpěnil. Kaše se dá na mísu, kolem kraje se obloží houska na másle usmažená.

Zemákové purèe se smetanou.

Asi 12 zemáků se okrájí, nakrájí na lístky, ve slané vodě uvaří, scedí, se 110 gramy (8 loty) másla se smíchá, hodně dlouho, aby povstalo purèe; prolije se sítem a postaví stranou. Než se dá purèe na stůl přidá se opět kus másla a lžíce smetany, postaví k ohni, ustavičně míchá a na pekáči upraví.

Zemáková kaše s hrachem.

Udělá se zemáková kaše jako s jablky. S ní se promíchá stejné množství uvařeného zeleného hrachu. Kaše se polije cibulkou na másle smaženou. Má-li kaše též oku lahoditi, může se dáti na mísu kaše zemáková a z hrachu se udělá jen okrasa k. p. růže nebo hvězda.

Toč.

(Kladno). Oloupají a rozstrouhají se na struhadle velké zemáky syrové, kterým několik vařených rozstrouhaných se přidá, načež přidá se mouky a mléka, z čehož udělá se řídké těsto, kmínem a solí připravené. Na máslem vymazaný pekáč naleje se těsto a dá se do červena upeci. Velmi chutné jesti jídlo toto — dokud je čerstvé

Lepenice.

(V Plzeňsku). Oloupají se velké syrové zemáky, uvařejí a rozmíchají na kaši. Uvařené zelí smíchá se se zemáky společně, osolí a omastí se a lepenice hotová dá se na mísu.

Moučný drobanec.

Smíchá se půl kila zemáků, půl kila bílé mouky s jedním vejcem, solí a s lžící sádla. Z toho se udělá těsto takové, že se drobí. Pekáč se vymastí sádlem těsto naň nasype. Pekáč je na horkých kamnech. Měchačkou se pilně míchá, aby se nikde nepřichytilo. Když bylo dosti promícháno, že se nepřichytuje dá se do trouby. Když je do červena upečeno vysype se na mísu.

Šustky. (Škubánky).

Vezmi deset oloupaných na půlky rozkrájených zemáků, dej je do hrnku, osol a na polo je uvař, načež vezmi žejdlík bílé mouky, kterou tyto se posypou. Vrchem udělají se do toho důlky pomocí vařečky, a vše nechá se společně ještě čtvrt hodiny vařit, načež se ocedí, rozmíchá a lžící v másle neb sádle vždy smáčenou se vybírá a na mísu v ladný celek skládá. Vrchem posype se jídlo toto buď mákem, tvarohem neb cukrem.

Zemákové škubánky.

Oškrabané zemáky dají se do studničné vody, posolené se dají na polovic uvařiti; pak se z nich as polovice vody sleje, k nim se přidá krupice neb žejdlík bílé mouky; voda, která byla odlita se opět nalije zpět Měchačkou se udělají otvory do zemáků a zemáky se nechají na měko uvařit. Nyní se všechna voda sleje a zemáky se úplně dobře měchačkou rozmačkají. Lžicí v sádle omočenou krájí se škubánky a posypou buď cukrem a mákem neb perníkem a cukrem. Užije-li se ku krájení lžíce, máslem pomaštěné, posypou se tvarohem.

Zemákové škubánky.

Ustrouhá se 6—8 vařených, moučných zemáků, 60 grammů másla (4 loty) se zpění, zvolna přidají 2 vejce, postrouhané zemáky, 2 lžíce sladké smetany, sůl, muškát a škubánky se dají do polévky, též se může přidati lžička petružele a lžíce mouky, kterou se při mícháni smíšenina popráší.

Zemákové škubánky.

Zcela tak jako předešle; jen místo vody, která se přilévá, může přidáno býti mléko.

Šustky.

Oškrabané zemáky se na polovice rozkrájí a ve slané vodě uvaří. Když jsou uvařeny, rozdělí se na dvě polovice a vsype se do nich krupice a opět zemáky přikryje. Když se bylo po půl hodiny vařilo, promíchá se, omastí a udělají se škubánky, posypou se slaninou neb škvarky.

Zemákové purrèe.

Vařené, oloupané zemáky se protlačí sítkem, promíchají se s přecezeným mlíčním slanečkem, kořením a udusí se v hovězí polévce a másle.

Zemákový sníh.

K tomu se vezmou bílé, moučné zemáky, které se oloupají a ve slané vodě vaří. Když počnou se pukati, sleje se voda a postaví se opět k ohni, až uschnou a na kusy se rozpadnou, pak se protlačí sítem na mísu, na které se mají dáti na stůl. Dobrý jest nemocným.


Původní zdroj historického článku:
Úprava jídel zemákových 1880, autorka Hanna Dumková.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
6. listopadu 2019


Diskuze k článku „Toč, michanky a desítky dalších zapomenutých receptů na bramborovou kaši“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.