Sukně - vymírající součást dámské módy

rubrika: historické články / rodina, móda a životní styl, původně vyšlo: Československý kurýr - 1926, autor sam.
Jak se stalo, že sukně přestala být povinnou součástí oblečení pro každou ženu i dívku? A co měla s nošením sukní společného bolševická revoluce v Rusku? To vše se můžete dozvědět v článku z roku 1926.
Následující text pochází z roku 1926

Konec sukním?

Nejpřednější berlínská švadlena, Regina Friedländerová, prohlásila k zástupci tisku, že móda buď dovolí, aby se sukně vláčely po zemi jako v době prababiček nebo sukně zmizí naprosto z povrchu zemského.

Připojila, že asi sukně zmizí. Paní Regina míní, že se styl šatstva řídí stejně základními zákony jako cyklony, elektřina a podobné úkazy a tvrdí, že se do osmi let změní poměry velmi důkladně.

Poslední pronikavá změna přinesla sukně jen po kolena a jest patrno, že další větší změna rozhodne otázku sukní definitivně, takže sukně budoucnosti bude v nejhorším případě zastoupena jen úzkým pásem, nezmizí-li úplně.

Dvě věci mají vliv na to, že sukně zmizí. Jest to tvar nohou zlepšený sportem a pak volnost pohybu, hlavně kolen, které jsou sukněmi dneška stále ještě tísněny, ba více tísněny než kdykoliv jindy. Teď jest u žen velmi málo ošklivých nohou a paží a také těla v pasu jsou štíhlejší a móda nepotřebuje již zakrýval nepěkně vyvinuté části těla.

Tvůrkyně šatů pro berlínskou elitu se domnívá, že místo sukní nastoupí široké volné spodky, velmi podobné nynějším moderním anglickým plus four, které budou u žen zdobeny krajkovými třapci.

Jiná zpráva zase přináší, že v Rusku se ujímá móda krátkých sukní velmi silně a to hlavně jen z úsporných důvodů. Rusky nechtějí být módně oblečeny, v takové revolucionářské zemi také vlastně ani móda neexistuje, ale pro krátké sukně se musily rozhodnout proto jen, že je nedostatek látek a jsou velmi drahé.

Státní sovětské tkalcovny nemohou stačit dodávat tolik vlněných látek, kolik by bylo potřeba a u ostatních surovin jest tomu také tak. Dobrý serge na šaty se prodává po 280 Kč za metr a silk, satin nebo crépe de chine jsou přepychem, takže jest zde skutečně důvod, aby se šetřilo materiálem.

Ruskám dneška stačí na sukni trochu více jako 115 cm a výsledek toho je, že sukničky dosahují sotva ke kolenům. Mladší ženy nosí sukničky, jež se podobají značně známým suknicím skotských horalů, aspoň co se délky týče.


Původní zdroj historického článku:
Československý kurýr - 1926, autor sam.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
8. března 2020


Diskuze k článku „Sukně - vymírající součást dámské módy“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.