Skutečný vlastenec: Syn položil život za republiku, on pak věnoval vzácnou památku na zabitého syna do zlatého pokladu republiky

rubrika: historické články / rodina, móda a životní styl, původně vyšlo: Národní listy - 1923, autor neuveden.
Jsou různé způsoby, jak se může projevit opravdové vlastenectví. Jednu dojemnou ukázku skutečně vlasteneckého postoje k Československu projevil v roce 1923 otec, jehož syna předtím při výkonu povolání pro republiku zastřelil zákeřný zločinec. Více podrobností vám prozradí dobový článek.
Následující text pochází z roku 1923

Dar republice.

Včera byly nám doručeny zlaté hodinky, u nichž oba zadní pláště jsou proraženy střelou a také poutko kroužku stlačeno.

Provázel je stručný dopis: „K uctění památky pana doktora Rašína věnuje Jan Štěpán ve Veliši čp. 30 na zlatý poklad republiky tříplášťové zlaté hodinky po rovněž zákeřně zastřeleném synu, vrchním finančním radovi, Boh. Štěpánovi.“

Pamatujeme dobře na onu tragickou událost, jejíž obětí stal se před rokem správce berního úřadu v Nové Pace, protože konal svědomitě svoji povinnost k republice. Vracel se kteréhosi pondělí ráno na kole od svých rodičů ve Veliši do úřadu a byl na cestě úkladně zastřelen.

Vrah dosud dopaden nebyl, ale není pochyby o tom, že se Boh. Štěpán stal obětí nízké, zločinné msty za svoji přímost, přísnost a poctivost v úřadě. Smrt jeho otřásla.

Příliš pozdě bylo odsuzováno štvaní proti úředníkovi, kterému zájem státu byl nade vše a jehož úděl jen tisku strany politických živnostníků byl tenkráte omluvitelný, ačkoli i tyto kruhy dobře věděly, že Boh. Štěpán jako tisíce jiných úředníků berních nesl na svých bedrech tíhu rozhazování státních peněz v prvních letech po převratu a že jenom cestou nenávisti nízkých, prospěchu republiky málo dbajících duší mohl dospěti k splnění úkolu, který mu byl svěřen.

Tragické smrti Štěpánovy nebude zapomenuto, jako nelze zapomenouti oběti pluk. Švece. Dar, který dnes zaznamenáváme, jest však příliš vážným dokladem nepomíjející spravedlnosti českého srdce.

Zdrcený, stařičký otec přichází, aby při vzpomínce na podobný úděl ministra financí, dra. Al. Rašína, připojil k drahocenné oběti svého syna ještě drahou památku po něm, němého svědka jeho skonu, smrtícími broky proražené hodinky na zlatý poklad republiky.

Přemýšlejte chvíli o tom, vzpomeňte, kolik bezesných nocí, kolik bolestných vzpomínek a mučivých úvah asi prožil tento člověk za rok a pochopíte, jak krásný a tklivý jest jeho čin právě v těchto dnech!


Původní zdroj historického článku:
Národní listy - 1923, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
16. ledna 2023


Diskuze k článku „Skutečný vlastenec: Syn položil život za republiku, on pak věnoval vzácnou památku na zabitého syna do zlatého pokladu republiky“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.