Rok 1936: Ženy v Polsku se připravují na válku a obranu vlasti

rubrika: historické články / válka, zbraně a vojenství, původně vyšlo: České slovo - 1936, autor F.
Ve válce je potřeba každého, kdo může pomoci bránit svou vlast před útočníkem. V roce 1936 si to moc dobře uvědomovali i v Polsku a proto se zde začaly zřizovat ženské vojenské jednotky. Dobový článek vám o ženách v Polsku i jinde, podstupujících brannou výchovu, prozradí víc.
Následující text pochází z roku 1936

Branná výchova žen v Polsku

Může postaviti až 1,080.000 žen do služeb armády

Charakteristické pro dnešní poměry je, že některé státy zřizují ženské vojenské jednotky. Branná povinnost žen je prvý velký krok k uskutečnění idee »Národ ve zbrani«. Ženy se v posledních letech přizpůsobily v každém ohledu mužům a je víc než jisto, že i ve zbrani jim budou záhy nebezpečně konkurovat.

Ovšem v příštích válkách jim bude náležet jiný úkol než vojákům. Podle všeho budou chrániti průmysl, obchod, dopravu, různé komunikační uzly, zkrátka, budou domobranou v zázemí, za pásem front, na níž vybojují muži skutečnou válku.

První stát, který se vyslovil pro možnost služby žen v armádě, je Francie. Branná povinnost žen nemá prozatím žádnou velkou cenu, pro každý případ je však dobrým předpokladem pro budoucnost.

Ženy budou připraveny a ačkoliv Francie nijak nevyhledává válku, držíc se hesla: Nejlepší obrannou míru je spolehlivá armáda, přece jen branná výchova žen má důležitost, kterou uzná jen dokonalý vojenský stratég. Branná výchova všech francouzských občanů v budoucnu má chrániti jejich vlast od návratu strašlivých válečných let 1914—1918.

V dnešním sovětském Rusku nabyla branná výchova žen již platnějších forem. Ženské vojenské batailony nechybí téměř při žádné vojenské přehlídce v Moskvě, anebo Leningradě. V Rusku mají ženy v budoucnu uvolniti muže k jejich vojenské povinnosti, nahradit je tam, kde jejich službu mohou dobře vykonávat.

I sebelepší armáda musí ztroskotati, jestliže průmysl a technika nedovede dobře odporovati. A tam nastoupí ženy. Ruské ženy se s radostí chápou branného výcviku a dokazují tím, že mají pro svůj stát velké pochopení.

V Polsku se při novém branném zákonu vzpomenulo na ženy. Po prodloužení branné povinnosti u mužů od 17—60 let byla přiřčena polským ženám služební povinnost od 19—45 let. V novém polském branném zákoně je výslovně určeno, jaká je povinnost ženské »civilní armády«.

Má při »nepředvídaných událostech« vykonávati službu při dopravě, u telefonů a telegrafů i na poště, pomáhat odvracet letecké útoky a napravovati škody, vzniklé shozením nepřátelských leteckých bomb, má dále vypomáhati při ošetřování nemocných a u technických pomocných oddílů. V případě války může býti povoláno v Polsku do zbraně 1,080.000 žen.

Polsko tedy učinilo uskutečněním ženského branného zákona prvý krok na poli ženské vojenské výchovy, který v sovětském Rusku je dosud vyplňován jen jaksi z tělocvičného hlediska. Je jisto, že Polsko budou záhy následovati i jiné státy.


Původní zdroj historického článku:
České slovo - 1936, autor F.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
24. ledna 2023


Diskuze k článku „Rok 1936: Ženy v Polsku se připravují na válku a obranu vlasti“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.