Rok 1936: Ženy v Polsku se připravují na válku a obranu vlasti

rubrika: historické články / válka, zbraně a vojenství, původně vyšlo: České slovo - 1936, autor F.
Ve válce je potřeba každého, kdo může pomoci bránit svou vlast před útočníkem. V roce 1936 si to moc dobře uvědomovali i v Polsku a proto se zde začaly zřizovat ženské vojenské jednotky. Dobový článek vám o ženách v Polsku i jinde, podstupujících brannou výchovu, prozradí víc.
Následující text pochází z roku 1936

Branná výchova žen v Polsku

Může postaviti až 1,080.000 žen do služeb armády

Charakteristické pro dnešní poměry je, že některé státy zřizují ženské vojenské jednotky. Branná povinnost žen je prvý velký krok k uskutečnění idee »Národ ve zbrani«. Ženy se v posledních letech přizpůsobily v každém ohledu mužům a je víc než jisto, že i ve zbrani jim budou záhy nebezpečně konkurovat.

Ovšem v příštích válkách jim bude náležet jiný úkol než vojákům. Podle všeho budou chrániti průmysl, obchod, dopravu, různé komunikační uzly, zkrátka, budou domobranou v zázemí, za pásem front, na níž vybojují muži skutečnou válku.

První stát, který se vyslovil pro možnost služby žen v armádě, je Francie. Branná povinnost žen nemá prozatím žádnou velkou cenu, pro každý případ je však dobrým předpokladem pro budoucnost.

Ženy budou připraveny a ačkoliv Francie nijak nevyhledává válku, držíc se hesla: Nejlepší obrannou míru je spolehlivá armáda, přece jen branná výchova žen má důležitost, kterou uzná jen dokonalý vojenský stratég. Branná výchova všech francouzských občanů v budoucnu má chrániti jejich vlast od návratu strašlivých válečných let 1914—1918.

V dnešním sovětském Rusku nabyla branná výchova žen již platnějších forem. Ženské vojenské batailony nechybí téměř při žádné vojenské přehlídce v Moskvě, anebo Leningradě. V Rusku mají ženy v budoucnu uvolniti muže k jejich vojenské povinnosti, nahradit je tam, kde jejich službu mohou dobře vykonávat.

I sebelepší armáda musí ztroskotati, jestliže průmysl a technika nedovede dobře odporovati. A tam nastoupí ženy. Ruské ženy se s radostí chápou branného výcviku a dokazují tím, že mají pro svůj stát velké pochopení.

V Polsku se při novém branném zákonu vzpomenulo na ženy. Po prodloužení branné povinnosti u mužů od 17—60 let byla přiřčena polským ženám služební povinnost od 19—45 let. V novém polském branném zákoně je výslovně určeno, jaká je povinnost ženské »civilní armády«.

Má při »nepředvídaných událostech« vykonávati službu při dopravě, u telefonů a telegrafů i na poště, pomáhat odvracet letecké útoky a napravovati škody, vzniklé shozením nepřátelských leteckých bomb, má dále vypomáhati při ošetřování nemocných a u technických pomocných oddílů. V případě války může býti povoláno v Polsku do zbraně 1,080.000 žen.

Polsko tedy učinilo uskutečněním ženského branného zákona prvý krok na poli ženské vojenské výchovy, který v sovětském Rusku je dosud vyplňován jen jaksi z tělocvičného hlediska. Je jisto, že Polsko budou záhy následovati i jiné státy.


Původní zdroj historického článku:
České slovo - 1936, autor F.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
24. ledna 2023


Diskuze k článku „Rok 1936: Ženy v Polsku se připravují na válku a obranu vlasti“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nejčtenější články
za posledních 30 dní

Nákupem na Hapík.cz
podpoříte chod našeho serveru




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.