Rok 1936: Jak by se pracující ženy měly chovat ke svým mužům, starajícím se o domácnost?

rubrika: historické články / rodina, móda a životní styl, původně vyšlo: České slovo - 1936, autorka miva.
V dnešní době je celkem běžné, když si žena „buduje kariéru“ a manžel se stará o domácnost a o děti. Článek z roku 1936 vám ukáže, že kupodivu nejde o nic nového. Navíc vás určitě překvapí, jak moc jsou tehdejší rady pracujícím ženám ohledně jejich mužů v domácnosti aktuální i dnes.
Následující text pochází z roku 1936

Manželství naruby

V mnohých rodinách je muž bez práce, zatím co manželka vydělává peníze, potřebné na výživu rodiny. Nastává pak obrácený svět: manželka ráno spěchá do práce a manžel na nákup.

Na tuto výměnu práce bylo už napácháno mnoho vtipů, ač v podobném postavení je vice tragiky, než komiky. Nemyslete, že je muži lehké točit se kolem hrnců, ustýlat postele, zametat a umývat nádobí. Každý z těch mužů by raději dělal mužskou robotu a práci v domácnosti vykonává jen s velkým sebezapřením. Ale co má dělat, když v dnešní době jen ztěžka se dostane do svého bývalého zaměstnání?

Je na ženách, aby mužům tuto těžkou práci usnadnily. Večer, kdy se žena vrátí z práce, zajisté si může najíti tolik času, aby muži na druhý den vše připravila, aby muž měl s vařením a úklidem práce co nejméně. Ale nejde jen o práci, jde také o způsob, jakým žena mužovo postaveni v domácnosti přijímá.

Nikdy se nemračte pro nepodařený oběd, nikdy nekritisujte přesolenou polévku. Usmějte se tomu a pokud lze, každé jídlo pochvalte.

Nikdy také nedávejte muži příliš najevo, že vás vaše zaměstnání unavuje a domácnost za jeho dozoru pustne. Vždyť podobný stav je jen přechodný. Váš muž jistě po čase dostane práci a pak se budete moci navrátiti k své domácnosti a zahladiti nedostatky, které snad vznikly z neznalosti mužovy.

Žena s mužem v domácnosti musí mít velkou dávku trpělivosti. Muž se cítí v tomto nezvyklém postavení pokořen a deprimován a tu musí žena dbát, aby dobrým slovem zmírnila jeho trpké nálady.

Nejvíc je třeba vyhnout se svárům, které nikdy nevedou k dobrému. Z bídy vzniká mnoho rozvrácených manželství, ač svářiti se o peníze tam, kde nejsou, je zbytečné. Nedávejte také muži najevo, že vy jste jeho živitelem a pokud to vaše poměry dovolí, nechte ho svobodně s penězi vládnout, tak jak vládl v době, kdy sám vydělával, jestliže už ovšem domácnost nebyla zařízena tak, že s penězi dobře hospodaří vždy žena.

Svědomitý muž jistě nebude lehkomyslně utrácet pro svou zábavu, ale koupí-li si v neděli lístek na football, anebo zajde-li si do kina, nemějte mu to za zlé. Naopak, sama mu nabídněte levné povyražení.

Pamatujte, že každý muž občas potřebuje nějakou zábavu a nejvíc muž, který tráví smutné chvíle u sporáku. Proto s porozuměním a hlavně v dobré shodě ruku v ruce jděte vstříc lepší budoucnosti.


Původní zdroj historického článku:
České slovo - 1936, autorka miva.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
30. listopadu 2022


Diskuze k článku „Rok 1936: Jak by se pracující ženy měly chovat ke svým mužům, starajícím se o domácnost?“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.