Rok 1931: Lynčování na Šumavě skočilo dvojnásobnou vraždou, viníci ale potrestání nebudou

rubrika: historické články / zločin a trest, nehody, původně vyšlo: Lidové noviny - 1931, autor gel
Když se řekne lynč nebo lynčování, tak vás možná napadne doba pistolníků na divokém západu a nebo „spravedlnost“ v době otrokářství. Jak vám ale ukáže článek z roku 1931, tak podobné divoké popravy bez soudu se občas odehrávaly i u nás. Zajímá vás, kdo se tehdy na Šumavě stal obětí lynče a proč pravděpodobně nebudou žádní účastníci této vraždy potrestáni?
Následující text pochází z roku 1931

Soudce Lynch na Šumavě

Vražda a dvojnásobná poprava na místě

Nález tří mrtvých mužů na návsi obce Nový Losimtál u Tachova, o nichž včera Lidové Noviny už psaly, byl vysvětlen způsobem, ojedinělým v naší kriminalistice.

Bylo oznámeno, že četnická stanice byla po půlnoci na včerejšek alarmována zprávou, že na návsi leží mrtvý místní domkář Václav Grünbauer a dva místní zloději a pašeráci, bratři Ondřej a Hynek Wenzlové.

Hynek Wenzel jevil při příchodu četníků ještě stopy života a byl proto odvezen do nemocnice v Tachově. Tam zemřel brzo po přijetí, nenabyv vůbec vědomí. Grünbauer byl zabit, což se dalo už zevním ohledáním zjistit, dvěma střelnými ranami do hlavy.

Podle líčení, jak je podali četníkům ti, kdož hlásili nález, byl nasnadě předpoklad, že oba bratři Wenzlové se po činu sami zastřelili. Měli totiž v hlavách rány a zevním ohledáním nemohli lékaři bezpečně říci, o jaké rány jde.

Dnes dopoledne byla provedena v Tachově pitva 36letého Hynka Wenzla a její nález potvrdil výsledek zatímního šetření četnické stanice v Novém Losimtálu. Jako příčina smrti Hynka Wenzla bylo zjištěno proražení lebeční kosti na levém temeni. Kromě toho měla hlava množství podlitin, dále bylo zjištěno protržení jater a pohmoždění žeber. Trup mrtvého byl pokryt podlitinami po úderech dopadajících ještě na živé tělo. Proražení lebeční kosti bylo způsobeno silnou ranou tupým předmětem.

Přeloženo do obecné mluvy, znamená tento nález, že Hynek Wenzl byl ubit.

Pitva Ondřeje Wenzla a Václava Grünbauera se konala odpoledne v Novém Losimtále. Prováděli ji za přítomnosti vyšetřujícího soudce dra Pfannerera z Tachova tachovští lékaři dři Fischer a Klein. Nový Losimtál, vzdálený od Tachova 24 km, nemá telefonního ani telegrafního spojení, a jelikož se komise do večera nevrátila, není zde znám výsledek tamních pitev.

Tachovský nalez stačí však sám potvrditi názor četnictva, že půlnoční děj na losímtálské návsi se odehrával jinak, než tvrdili lidé, kteří alarmovali stanici.

Ve skutečnosti bylo to tak:

Grünbauer opustil hostinec po neshodě se známými rváči bratry Wenzlovými, Wenzlové šli za ním a patrně v hádce jej zastřelili. Lidé z hostince, kteří slyšeli střelbu, vyběhli na náves, a tam dali průchod dlouholetému nepřátelství proti oběma bratřím, kteří byli, jak říkají někteří svědkové — postrachem celé obce.

Vesničané rozjaření alkoholem — v hostinci byla nějaká zábava — oba Wenzly utloukli a ukopali. Po činu se rozutekli a kdosi běžel pro četníky. Jde tedy o dvojnásobnou vraždu.

Zatčen nebyl však podle dosavadních zpráv nikdo, protože prostě není opěrného bodu pro to, že by kterýkoliv z návštěvníků hostince byl víc podezřelý než jiný.


Původní zdroj historického článku:
Lidové noviny - 1931, autor gel


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
15. února 2024


Diskuze k článku „Rok 1931: Lynčování na Šumavě skočilo dvojnásobnou vraždou, viníci ale potrestání nebudou“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nákupem na Hapík.cz
podpoříte chod našeho serveru




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.