Rok 1931: Jak se v Americe slaví halloween

rubrika: historické články / rodina, móda a životní styl, původně vyšlo: Národní listy - 1931, autor M. M.
Dlabete s dětmi dýně nebo se dokonce převlékáte do strašidelných kostýmů? Historický článek z roku 1931 vám podrobně přiblíží jedinečnou atmosféru pravého amerického halloweenu. Jak si před 90 lety tento svátek užívaly americké děti? A jak na jejich halloweenskou zábavu reagovali dospělí?
Následující text pochází z roku 1931

Halloween.

V této zádumčivé době, kdy denně vstáváme do mlhové vaty, kdy vzduchem táhne plesnivá vůně chrysanthém a na předních vozech elektrik se objevují věnce, vzpomínám si vždy, jaký veselý svátek se tou dobou slaví v Americe.

Předvečer Všech svatých je Halloween, tajemný, čarodějský večer, kdy kostry a strašidla lezou z hrobů, čarodějnice jezdí na košťatech a černých kočkách, kdy výři a netopýři opouštějí své nečisté brlohy a přilétají křepčit mezi lidi. Z takové pověry ona oslava vznikla. Lidé si asi myslí, že musí křepčit s sebou a před příchodem zimy se ještě jednou rozveselit jako strakatý podzim.

Převlékají se tedy do maškarních kostýmů a plesají jak dovedou a mají dovoleno.

Nejlépe jsou na tom děti. Je to pro ně úžasný den, možný snad jen v Americe, která je vůbec rajskou zemí pro děti.

Kdybyste se v onen večer z naši chmurnosti jakýmsi zázrakem mohli přenést do kterékoliv z živějších ulic Ameriky, bylo by vám co by v Jiříkově vidění.

Z výkladů civěly by na vás tykvové hlavy s vyříznutýma očima a zuby, klobouky čarodějnic a prohnuté hřbety černých koček na oranžovém pozadí. Viděli byste netopýry z lepenky houpající se na guirlandách korálových paprik a v jiném výkladu lampiony z malých turků.

A zatím co byste uvažovali o těchto dekorativních prvcích, které ani americká reklama nedovede proměnit v nevkus, přihnal by se zástup strašně rozpustilých dětí, přišpendlil vám draka na kabát a odletěl k nejbližší výkladní skříni, kde by svíčkou psal na sklo potupné nápisy. Tam je přece cukrář, který má příliš malé kornoutky na zmrzlinu.

Před zubním lékařem byste našli varovná znamení se silnic a na plotě sadaře a dobrými hruškami a zlou náturou kolekci starých klobouků. Možná, že byste uviděli i elektriku, ozdobenou kohoutím peřím a kostlivce ze školního kabinetu, řídícího rozbitou Fordku. Marně byste se však ohlíželi po strážníkově zákroku. Veliký muž v modré uniformě by se jen smál a ani by se nehnul se svého místa.

Neboť ten večer je dětem vše dovoleno; město jde dokonce tak daleko, že najme lidí, kteří hlídají požární automaty a předcházejí jen opravdovému nebezpečí. A tak všechna za rok vymyšlená a nastřádaná rošťáctví se v tento den mohou uplatnit.

Pozorujíce to všechno, vzpomněli byste si na potlačené choutky svého mládí a přáli si být na ten večer americkým dítětem. A dobře byste měli.

Neboť jako dospělí byste byli jistě pozváni na Halloween party. Oblékli byste si tedy mumrajový oděv a šli se mírně a nenáročně bavit.

Sbírali byste o závod burské oříšky, schované po květináčích, kutáleli vajíčka přes pokoj a ujištovali hostitelku o báječné legraci, jakou z toho máte.

Přecpali byste si žaludek sandwichy s hlávkovým salátem a moučníkem a Moudrou hlavou do pečiva a přeslazeným sněhem. Nakonec byste možná vyhráli cenu v příležitostném čtyřverší a odcházeli s výhrou sádrové kočičky.

Než to je snad konec konců lepší být v Evropě a ztrávit večer s mlynářem a jeho dítětem. Při čemž si uvědomujete, že Halloween je požehnaným večerem weekendovým, kdy můžete jet ven a proměnit si tam svět na veselé místo po svém způsobu.


Původní zdroj historického článku:
Národní listy - 1931, autor M. M.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
31. října 2021


Diskuze k článku „Rok 1931: Jak se v Americe slaví halloween“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.