Rok 1927: Víte, že skutečně existuje bacil lenosti, který nakaženým bere chuť do práce?

rubrika: historické články / lékařství a zdraví, původně vyšlo: Lidové noviny - 1927, autor ep.
Když se řekne, že se někdo nakazil bacilem lenosti, tak to vypadá jako vtipné konstatování faktu, že se oné osobě prostě nechce nic dělat. Nicméně taková nemoc kupodivu skutečně existuje. Článek z roku 1927 vás seznámí s původcem této nemoci i metodou, jak se dá léčit.
Následující text pochází z roku 1927

Bacil lenosti.

Před pětadvaceti lety objevil dr. Stiles v Porto-Rico bacila lenosti. Jeho objev způsobil tehdy mnoho smíchu po celém světě. A trvalo to hezky dlouho, než se svět přestal smát tomuto objevu.

Po celém světě je mnoho lenivých lidí, kterým práce nevoní, ale je mnoho také takových, kteří by rádi dělali a nemohou za nic na světě dáli se pořádně do práce a pracují-li s napětím vší své vůle, pracují velmi chabě a nedbale a v práci nevydrží dlouho.

V některých krajích jižního podnebí je lenost opravdu nemocí a je působena zvláštním červíkem, který je tak malý, že jej možno viděli jenom drobnohledem. Tento nepatrný červíček vniká v teplých, močálovitých krajinách zejména v jižních státech Severní Ameriky do lidského těla póry na nohou, pak se dostane až do tenkého střeva a tam — obdobně jako u nás tasemnice — ssaje živné šťávy přicházející ze žaludku. Nejlepší věci spotřebují červíci sami.

Lidé touto nemocí postižení nápadně zhubnou, zblednou a trpí hlavně nepřekonatelnou leností. Dr. Stiles, který se touto nemocí zabýval a objevil i cesty k léčení, dostal teprve 1912 dovolení, aby na dětech, tímto červem nakažených, konal své léčebné pokusy.

Léčení není nijak složité. Nemocní dostávají několik týdnů thymol a epsomovou sůl. A nesmí ovšem chodili bosi, aby se červíci z bahnité půdy nedostali znova póry nohou do těla. Už za měsíc se jeví účinek léčby u dětí i dospělých, zdravá barva v obličeji se vrací a zejména vrací se chuť k práci.

Věci se pak ujala Rockefellerova nadace. V jižních státech Severní Ameriky bylo před patnácti lety nemocno touto nemocí 6 až 7 milionů lidí. To znamenalo snížení pracovního výkonu až o 50 procent. Po patnácti letech se podařilo tuto nemoc lenosti z jižních států Severní Ameriky vypudili.

Nyní pomýšlí Rockefellerova nadace na to, zbaviti této nemoci jižní Italii, Levantu, jižní Rusko a některé kraje Asie a Afriky.


Původní zdroj historického článku:
Lidové noviny - 1927, autor ep.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
21. června 2022


Diskuze k článku „Rok 1927: Víte, že skutečně existuje bacil lenosti, který nakaženým bere chuť do práce?“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.