Rok 1924: Zpomalte! Nejvyšší povolená rychlost na Moravě je 6 km/h

rubrika: historické články / automobily a motocykly, původně vyšlo: Lidové noviny - 1924, autor Et.
Snížení povolené rychlosti aut může městu přinést vyšší bezpečnost chodců na jeho ulicích. Historický článek z roku 1924 vám ale ukáže příklad, kdy Hodonín a několik dalších moravských obcí toto omezení rychlosti silniční dopravy už trošku přehnalo.
Následující text pochází z roku 1924

Pozor! Auto 6 km!

Auta i ostatní vozidla! Městem je dovolena rychlost do 6 km! Překročeni přísně se trestá!

Výrazné modro-bílé vyhlášky tyto s mnoha vykřičníky na elipsovitých tabulích skví se nu všech cestách vedoucích do Hodonína a vjíždějícím automobilistům vhodně se presentují jako navštívenky města, jehož opatrní konšelé a starší určité jsou důstojnými strážci veřejného pořádku, neboť důstojnost vždy jest spojena s pomalosti.

Účinek na automobilisty a rychlost jízdy jejich aut od vyvěšení výstrah patrna sice dosud nebyla, zato ale obecním tatíkům z venkova zalíbila se tato příkrasa cest tak, že se rozhodli zavésti ji i doma.

A v důsledku venkovské důkladnosti zjevila se modro-bilá elipsa s vykřičníky hned na katastrální hranici obce Dubňan, a poněvadž sousední zbožný Mistřín, spojený s protáhlými až ke Kyjovu Svatobořicemi, příležitosti veřejné ukázati moc svého obecního výboru na dlouho ujíti si nedá, a poněvadž v Kyjově právě včera vyvěsili vzpomenuté výstrahy, co do tvaru i obsahu úplné shodné s hodonskými, bude na této 21 km dlouhé trati z Kyjova do Hodonína o bezpečnost automobilistů, cyklistů, jezdců (chodci vice než šestikilometroví zatím vzpomenuti nejsou), důkladně postaráno.

Zřízení toto bude míti i tu výhodu, že každá automobilový výprava z Kyjova může včas pěším poslem ohlásiti svůj příjezd do Hodonína a posel, vyšedší zajednou s výpravou a nadešedší si pěšinami, nebude nucen uraziti za hodinu ani 5 km a přece bude za tři hodiny, tedy celé půl hodiny dříve na místě než výprava.

A automobilisté a cyklisté, ku podivu, neprotestují, zvláště ne proti šestikilometrové rychlosti, a činí jen návrh na malou, smysl výstrahy nerušící změnu jak následuje:

Pozor! Auto 6 km! Auta i ostatní vozidla! Touto silnicí je možná rychlost do 6 km! Překročení pro nesjízdnost má za následek rozbití vozidla!


Původní zdroj historického článku:
Lidové noviny - 1924, autor Et.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
11. července 2021


Diskuze k článku „Rok 1924: Zpomalte! Nejvyšší povolená rychlost na Moravě je 6 km/h“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.