Rok 1923: Proč by ženy neměly nosit cvikr?

rubrika: historické články / rodina, móda a životní styl, původně vyšlo: Lidové noviny - 1923, autorka Ma—Fa.
Brýle bez nožiček, známé jako cvikr nebo skřipec, byly kdysi běžnou součástí výbavy řady lidí. Později je ale nahradily daleko pohodlnější brýle s nožičkami v podobě, v jaké je nosíme dodnes. Článek z roku 1923 vám prozradí, proč by se nemoderní cvikr dnes již nosit neměl.
Následující text pochází z roku 1923

Skřipec.

Skřipec je velmi ošklivá věc pro muže, ale ještě mnohem ošklivější pro ženu.

Nejenom jeho tvar je nehezký, ať už jsou skla bez obruby nebo s obrubou z plíšku, na němž visívá nějaká vždycky usmolená tkanička. Ale i představy a associace, které vyvolává, jsou protivné.

Vidíte-li ženu s cvikrem, vmáčknutým na kořen nosu, který se jím odírá, rudne a zužuje, vyvstanou vám před očima všechny ostřihané (tak docela jinak ostříhané než jsme my!) mužatky, nepořádné studentky, kyselé staré učitelky, věčně upachtěné spolkařky, zkrátka všechny nesympatické ženské (či spíše neženské) zjevy, které u nás před patnácti, dvaceti lety vzaly tak nešťastně do rukou ženskou emancipaci.

Už jenom proto by měly všechny krátkozraké nosit brejle. Veliké okuláry s koštěným okrajem, jaké u nás zavedli Američané. Už pouhý zvuk slova brejle nebo okuláry zní mnohem krásněji než slovo skřipec nebo cvikr a mohl by sám o sobě rozhodnout, abychom si je zvolily.

Také představa s ním spojená je právě tak milá, jako je nepříjemná představa, spojená s pojmem skřipce: brejle si navlékala babička Boženy Němcové i babičky nás všech, když nám chtěly vyhrabat z truhly nebo ze skříně to svoje pověstné jablíčko, které vždycky nejlépe chutnalo. A brejle nosili vždycky hodní venkovští faráři nebo dobráci lékaři, zatím co se soudcové a berní úřadové dívali na každého zpytavě a podezřívavě skřipcem.

A když jsem vás ještě nepřesvědčila, tedy si uvědomte, že se máte dívat na svět růžovými brejlemi a ne růžovým cvikrem a že když vás chce někdo potrápit, vezme si vás na skřipec a ne na brejle.

Tak si je tedy hned zítra kupte! Uvidíte, že mi budete vděčny. A když ne vy, tedy alespoň kořeny vašich nosů, a jejich skřipcové mozoly.


Původní zdroj historického článku:
Lidové noviny - 1923, autorka Ma—Fa.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
9. února 2023


Diskuze k článku „Rok 1923: Proč by ženy neměly nosit cvikr?“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.