O rakovině.
Rakovina stává se chorobou stále zhoubnější.
Při dnešních znalostech lze zabránit pouze chronickým zánětům a opakujícím se drážděním. Nemoc se šíří zejména u některých kmenů východních a mezi Indiány západoamerickými.
Úspěšně lze bojovat proti rakovině toliko tím, že se nemoc zavčas pozná, a proto bylo ve Spojených Státech zorganisováno hnutí lidu, které pečuje o to, aby byl každý s příznaky choroby co nejlépe seznámen.
Zajímavá jsou pozorování, jež uvádějí vývoj rakoviny v souvislost s výživou.
Zdá se, že náklonnost k této kruté nemoci zvyšuje dobrá strava; zjistilo se totiž, že mezi chudými židy americkými a amsterodamskými umírá na rakovinu mnohem méně osob, než mezi bohatými židy pešťskými.
Rovněž v Londýně umírá rakovinou mnohem více lidí v zámořských končinách západních, než v chudobných čtvrtích na východě.
témata článku:
Diskuze k článku „Rok 1923: Příčina rakoviny? Příliš kvalitní jídlo!“