Rok 1919: Dechberoucí akce na podporu Československa, uspořádaná rodáky žijícími v USA

rubrika: historické články / rodina, móda a životní styl, původně vyšlo: Hlas lidu - 1919, autor neuveden.
Když se řekne „Loď lásky“, tak vás možná napadnou nejrůznější asociace. V roce 1919 šlo ale o něco absolutně jiného. Byla to gigantická charitativní akce na podporu naší mladé republiky, kterou tehdy zorganizovali Češi a Slováci žijící ve Spojených státech amerických. Dobový článek vám o tom řekne víc.
Následující text pochází z roku 1919

Velikost lásky.

Z Ameriky poslána byla do naší republiky loď naplněna dárky od Čechoslováků z Ameriky. „Loď lásky“ nazvali ji naši zaoceánští krajané.

Přes 900 tun potravin a různých potřeb, obsahovala tato loď, a jsou zprávy, že druhá loď s dárky je již na cestě. Zpráva o tom byla sice radostně přijata, ale brzy zapadla ve shonu jiných události. V „Příteli Lidu“ píše o tomto činu šlechetných srdcí našich zaoceánských krajanů soudruhů následovně:

Navštívil jsem skladiště holešovického přístavu, kdež americké zásilky z „lodi lásky“ se roztřiďují, balí, expedují. Malíř Mrázek z New Yorku řídí tuto důležitou práci a na požádání rád o všem podá vysvětlení.

Vypravuje, že Česká Amerika nezažila nikdy tolik radostných chvil, jako když dosaženo bylo povolení k vypravení lodě se zásilkami do vlasti. Nikdy nebylo vidět tolik zářících zraků, úsměvem rozšířených tváři a současné tolik dojemných ukázek obětavosti a lásky, že celá Amerika nad tím žasla.

Malíř Mrázek vypravuje o Slovákovi, který ve staré vlasti neměl již nikoho, byl bez duše příbuzné, bez přítelička. A ten Slovák nechtěl býti pozadu a za všechny své, těžce nabyté úspory posílá všem obyvatelům své rodné vesničky krčící se kdesi pod skalnatými svahy Tater po balíčku potravin.

Vypravuje o muži, kterému žena ve staré vlasti rozvrátila domácnost, a jenž posílaje potraviny svým dětem přikládá psaní a píše: „Děti, dejte z toho také matce, byla sice nehodná, ale já jí to odpouštím!“ Vypravuje, jak chudí lidé, živi z ruky do úst bez zbytečného centu v kapse vypůjčovali si veliké obnosy na zakoupení dárků, ačkoli znamená to finanční zakrvácení na řada měsíců.

Dárky se všech stran jen pršely, a kdo neměl ve vlasti nikoho a nemohl si na nikoho vzpomenout, ten adresoval svoji zásilku „Čes. Červ. Kříži“, některému chudobinci, sirotčinci, neb jinému humnitnímu ústavu. Záhy bylo seznáno, že jedna loď nepobere všechny dárky a rozhodnuto vypraviti loď druhou.

Krajané z Clevelandu vyslali s dárky zvláštní vlak rovněž tak z Chicaga, vyslán zvláštní vlak o 30 vagonech.

Aby expedování dárků šlo rychle a bez závady, přivezli Američané ssebou celou kancelář, své psací stoly, několik vah, psací stroj, i svůj maz, štětce a nálepky na adressy.

Na vše bylo pamatováno, a připraveno tak, že ze skladiště holešovického přístavu za necelých 10 dnů bylo vyexpedováno na 20.000 zásilek do všech koutů naší republiky. Druhá loď je již v Hamburském přístavě a obsah bude posílán po Labi, takže ve 14 dnech bude zde druhá zásilka amerických Čechů.

A jak jsem napsal: Nikoliv velikost daru, ale velikost lásky musíme tu oceniti. My se zde škorpíme, brodíme se v kalných vodách politického boje, prskáme po sobě bláto, máme ho plné oči, takže ani nevidíme, že tam daleko za oceánem bijí pro nás starostlivá věrná srdce, která pro nás tolik udělala, která jsou schopna přinésti ještě každou oběť, snad do nekonečna. Chvěji se o nás, bdějí nad námi, radují se i pláčí — a my si jich nevšímáme.


Původní zdroj historického článku:
Hlas lidu - 1919, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
23. prosince 2022


Diskuze k článku „Rok 1919: Dechberoucí akce na podporu Československa, uspořádaná rodáky žijícími v USA“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.