Rok 1916: Úspěšný útok německých vzducholodí na strategická místa v Anglii

rubrika: historické články / válka, zbraně a vojenství, původně vyšlo: Hlas - 1916, autor neuveden.
Vzducholodě dnes vnímáme jako velmi romantický způsob letecké dopravy. V dobách své největší slávy ale měly vzducholodě i svou druhou tvář - byly to děsivé tiché bombardéry, které dokázaly způsobit ohromné škody na území protivníka. Jednu takovou akci vám popíše článek z roku 1916.
Následující text pochází z roku 1916

Nový útok Zeppelinů na Anglii.

Z Berlina, 9 srpna. (Wolfova kancelář)
Několik eskader našich námořních vzducholodí napadlo v noci z 8. na 9 t. m. opětně Anglii a hodilo na námořní opěrné body východního pobřeží a na průmyslové závody voj. významu v pobřežních hrabstvích od Northumberlandu až dolů k Norfolku výdatně třaskavých pum nejtěžšího kalibru a zápalných pum.

Úspěch byl na všech místech vydatný a mohl býti za poměrně jasné noci zřejmo pozorován. Tak v továrnách na benzol a železárnách u Middlesboroughu byly zjištěny velmi silné výbuchy a velké požáry, v přístavech v Hullu a Hartlepoolu a v loděnicích na Tyne velmi dobré účinky zápalných a třaskavých pum.

Také v průmyslových závodních u Whitby a na nádražních zařízeních u Kings Lynnu bylo docíleno silného účinku. Všechny vzducholodě přes prudké osvětlování reflektory, přes palbu obranných baterií a námořních branných sil vrátily se nepoškozeny nazpět.
Chef admirálního štábu námořnictva.


K posledním útokům Zeppelinů na Anglii.

Z Berlína, 10. srpna.
Poněvadž se anglická vláda pokouší označiti útoky něm. Zeppelinů na anglické pobřeží ve dnech z 28. na 29. m. m., z 31. m. m., z 1. t. m. a ve dnech z 2. na 3. t. m. za bezvýsledné a bezvýznamné, oznamuje Wolfova kancelář na základě spolehlivých zpráv z Lincolnu, Hullu a Woalwichu:

V Lincolnu byly 2 továrny vážně poškozeny a depot pro koně úplně zničeno. Trať do Chestersfieldu je na několika místech rozhozena. V ústí Humberu byl zbořen maják. Mnoho požárů bylo pozorováno. Malý křižák s 3 komíny byl zasažen pumou a těžce poškozen.

U Grimsby byla 2 skladiště munice úplně zničena. Škoda v Hullu obnáší velké miliony. Mnoho zbrojovek a voj. podniků bylo pobořeno. V obecenstvu bylo zděšení, když vidělo, že dělostřelba proti Zeppelinum nic nepořídí. V přístavě inninghamském byly zničeny doky. Přístav je uzavřen.

Železnice mezi Norwichem a Jarmouthem byla několikráte zasažena pumou a poškozena. Jižně od Cambridge zapálena byla továrna. V Harwichu spáleny byly hangary pro létadla. V Doweru byly zasaženy doky Wellinghtonovy a zapáleny hangary. Továrny na střelivo trefeny byly mnoha pumami.

Ve východním předměstí Londýna byla zničena továrna na patrony. Mosty přes Temži byly poškozeny, několik doků a skladišť je zničeno. V dokách shořelo několik velkých dopravních lodí. Střelbou z obranných děl bylo mnoho lidí zraněno. Na Temži byla potopena torpedovka. V Oxtedu u Londýna byly rozbořeny továrny na munice. Ještě 2 dny po útoku továrny hořely.


Původní zdroj historického článku:
Hlas - 1916, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
4. listopadu 2021


Diskuze k článku „Rok 1916: Úspěšný útok německých vzducholodí na strategická místa v Anglii“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.