Rok 1913: Mladý český řidič najel v Americe do chodců a řadu jich zranil

rubrika: historické články / automobily a motocykly, původně vyšlo: Osvěta Americká - 1913, autor neuveden.
Jak vypadala automobilová nehoda, za kterou mladý český řidič skončil v USA před soudem za „mrzačení automobilem“? Článek z roku 1913 vám ukáže, že auta se od té doby sice hodně změnila, ale řidiči jsou stále stejní.
Následující text pochází z roku 1913

Neštěstí českého chauffeura.

Následkem nebezpečného svého povolání chauffeurského ocitl se v neblahé situaci mladý 23letý krajan pan James Svojtek, syn váženého našeho spoluobčana pana Franka Svojtka z č. 2332 jižní 19. ulice.

Mladý Svojtek byl po minulých pět měsíců zaměstnán jako chauffeur u Omaha Taxicab Co. V pátek kolem šesté hodiny večer jel Svojtek s jedním pasažérem, Israelem Stellem, severním směrem po 15. ulici a na rohu Farnam ulice ztratil kontrolu stroje a vjel do davu lidí, čekajících na rohu na káru, z nichž mnozí byli poraněni.

Když blížil se Svojtek k Farnam ulici, ocitl se mu v cestě 13letý Albert Radman na bicyklu. Svojtek patrně chtěl se mu vyhnouti, ale ztratil kontrolu stroje a tím bylo neštěstí zaviněno. Nejtěžší poranění utrpěla 17letá Mollie Saltzmanová z Council Bluffs, která navštěvuje v Omaze obchodní školu.

Dívka byla sražena do přízemního schodiště, s výše 15 stop, při čemž rozrazila si leb a přerazila si několik žeber, kromě jiných vnitřních poranění. Poraněná byla dopravena do Josefské nemocnice, kde byla dlouho v bezvědomí, takže se myslilo, že poranění svému podlehne, ale v pondělí se stav její zlepšil.

Kromě ní jsou v nemocnici ještě tři jiné oběti neštěstí, ale poranění jejich není zlé; oznamuje se, že se rychle pozdravují. Mladý Svojtek byl ovšem hned zatčen, ale později byl propuštěn na záruku $2,000, když jej soudce odkázal distriktnímu soudu na obžalobu z “mrzačení automobilem.”

Mladý krajan jest nad svým neštěstím celý zdrcen. Jest však naděje, že podaří se mu dokázati, že jedná se o nešťastnou náhodu, které nemohl za daných okolností předejiti. Sam Hauser, předseda Omaha Taxicab Company, prohlásil: “Svojtek byl vždy považován za spolehlivého člověka a já nikdy jsem neviděl, že by byl ztratil hlavu. Pokud vím, Svojtek ničeho nepije a nikdy před tím nic se mu nepřihodilo, ačkoli jezdil u nás pět měsíců.”

Někteří svědkové dovozují, že jel příliš rychle.


Původní zdroj historického článku:
Osvěta Americká - 1913, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
11. listopadu 2022


Diskuze k článku „Rok 1913: Mladý český řidič najel v Americe do chodců a řadu jich zranil“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.