Rok 1913: Jak v parných dnech pečovat o kojence?

rubrika: historické články / rodina, móda a životní styl, původně vyšlo: Lidové noviny - 1913, autor neuveden.
Podle meteorologů nás dnes čeká další velmi teplý den. Za takové situace jistě nejenom čerstvým maminkám přijde vhod článek z roku 1913, který tehdy radil s péčí o kojence v době vysokých veder. Po přečtení jistě uznáte, že více než sto let staré rady mohou být užitečné i dnešním rodičům.
Následující text pochází z roku 1913

Péče o kojence v létě.

Kojenci a vůbec útlé děti snášejí horko mnohem hůře než lidé dospělí.

Je třeba proto věnovati náležitou péči obleku kojenců. Za horkých dnů postačí úplně tenká košilka, muselinová sukénka a ovšem — plénka. Dítě se má denně vykoupati ve vaně a je-li vedro, omýti dvakrát až čtyřikrát vlažnou slanou vodou. Na litr vody dají se dvě kávové lžíce soli. Vyměňují-li se plénky, nechť se dítko omyje a zapudruje.

Především arci třeba dítě v létě správně živiti. Kojí-li matka dítě sama, má to činili v určitých hodinách a po určitou dobu, ne však déle než dvacet minut. Ponechati dítěti prs tak dlouho, pokud se jemu líbí, není vždy zdrávo.

Dbejme stále o čerstvý vzduch. Okna mají býti otevřena ve dne v noci. Nejlépe se daří dítěti venku, arci ne přímo na slunci. Zavezme je do stínu lesního, ve městě aspoň do parku. Nerozumné jest však vozit dítě promenádou, kde jest plno prachu. V noci netřeba zdravých dětí kojiti.

Kojící matka musí arci také dbáti o sebe.

Má jísti v pravidelný čas a mezi tím tu a tam se napíti vody. Také pravidelná denní procházka jest pro ní nutná.

Správná životospráva kojící matky má veliký vliv na zdárný vývoj dítěte. Průjem, který děti tak často v létě dostávají, bývá velmi často způsoben chybnou dietou matčinou, kterou vzniká mléko buď příliš tučné nebo vodnaté. Pro dítě uměle živené platí celkem táž pravidla.

Kromě toho nutno láhve a cucáčky co nejsvědomitěji čistiti a sterilisovati. Láhve se nejprve dokonale vyčistí v studené vodě a potom se deset minut vaří ve vodě, do které jsme přidali boraxu (kávovou lžíci na půl litru). Cucáčky se obrátí a vyčistí na vnitřní ploše kartáčkem, kterého však nesmíme k jinému účelu užívati. Také k tomuto účelu použijeme roztoku boraxu.

Každá matka má mít dostatečnou zásobu cucáčků i lahví. Zásobní láhve postaví se na polici hrdlem dolů, cucáčky se chovají v roztoku boraxu. Mléko od zdravé krávy z čisté stáje uschovává se stále přikryté v ledničce. Poněvadž za bouřky někdy i čerstvé mléko se srazí, ochutnejme je vždy, než je naléváme do lahví. Nezapomínejme také dát se dítěti napíti vody, neboť mléko jest jeho stravou, nikoli též nápojem.

O »stoličkách«, které jsou tak oblíbeným předmětem rozprav u mladých matek, nechceme se rozepisovati, připomínáme jen, že průjem u kojence nesmí se nikdy podceňovati.


Původní zdroj historického článku:
Lidové noviny - 1913, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
16. května 2022


Diskuze k článku „Rok 1913: Jak v parných dnech pečovat o kojence?“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.