Rok 1913: Jak v parných dnech pečovat o kojence?

rubrika: historické články / rodina, móda a životní styl, původně vyšlo: Lidové noviny - 1913, autor neuveden.
Podle meteorologů nás dnes čeká další velmi teplý den. Za takové situace jistě nejenom čerstvým maminkám přijde vhod článek z roku 1913, který tehdy radil s péčí o kojence v době vysokých veder. Po přečtení jistě uznáte, že více než sto let staré rady mohou být užitečné i dnešním rodičům.
Následující text pochází z roku 1913

Péče o kojence v létě.

Kojenci a vůbec útlé děti snášejí horko mnohem hůře než lidé dospělí.

Je třeba proto věnovati náležitou péči obleku kojenců. Za horkých dnů postačí úplně tenká košilka, muselinová sukénka a ovšem — plénka. Dítě se má denně vykoupati ve vaně a je-li vedro, omýti dvakrát až čtyřikrát vlažnou slanou vodou. Na litr vody dají se dvě kávové lžíce soli. Vyměňují-li se plénky, nechť se dítko omyje a zapudruje.

Především arci třeba dítě v létě správně živiti. Kojí-li matka dítě sama, má to činili v určitých hodinách a po určitou dobu, ne však déle než dvacet minut. Ponechati dítěti prs tak dlouho, pokud se jemu líbí, není vždy zdrávo.

Dbejme stále o čerstvý vzduch. Okna mají býti otevřena ve dne v noci. Nejlépe se daří dítěti venku, arci ne přímo na slunci. Zavezme je do stínu lesního, ve městě aspoň do parku. Nerozumné jest však vozit dítě promenádou, kde jest plno prachu. V noci netřeba zdravých dětí kojiti.

Kojící matka musí arci také dbáti o sebe.

Má jísti v pravidelný čas a mezi tím tu a tam se napíti vody. Také pravidelná denní procházka jest pro ní nutná.

Správná životospráva kojící matky má veliký vliv na zdárný vývoj dítěte. Průjem, který děti tak často v létě dostávají, bývá velmi často způsoben chybnou dietou matčinou, kterou vzniká mléko buď příliš tučné nebo vodnaté. Pro dítě uměle živené platí celkem táž pravidla.

Kromě toho nutno láhve a cucáčky co nejsvědomitěji čistiti a sterilisovati. Láhve se nejprve dokonale vyčistí v studené vodě a potom se deset minut vaří ve vodě, do které jsme přidali boraxu (kávovou lžíci na půl litru). Cucáčky se obrátí a vyčistí na vnitřní ploše kartáčkem, kterého však nesmíme k jinému účelu užívati. Také k tomuto účelu použijeme roztoku boraxu.

Každá matka má mít dostatečnou zásobu cucáčků i lahví. Zásobní láhve postaví se na polici hrdlem dolů, cucáčky se chovají v roztoku boraxu. Mléko od zdravé krávy z čisté stáje uschovává se stále přikryté v ledničce. Poněvadž za bouřky někdy i čerstvé mléko se srazí, ochutnejme je vždy, než je naléváme do lahví. Nezapomínejme také dát se dítěti napíti vody, neboť mléko jest jeho stravou, nikoli též nápojem.

O »stoličkách«, které jsou tak oblíbeným předmětem rozprav u mladých matek, nechceme se rozepisovati, připomínáme jen, že průjem u kojence nesmí se nikdy podceňovati.


Původní zdroj historického článku:
Lidové noviny - 1913, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
16. května 2022


Diskuze k článku „Rok 1913: Jak v parných dnech pečovat o kojence?“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nejčtenější články
za posledních 30 dní

Nákupem na Hapík.cz
podpoříte chod našeho serveru




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.