Rok 1912: Zákulisí největších módních značek

rubrika: historické články / rodina, móda a životní styl, původně vyšlo: Lidové noviny - 1912, autor neuveden.
Zajímá vás, jak fungoval módní byznys před sto deseti lety? Zajímavý pohled do zákulisí tehdejších světových módních domů vám nabízí historický článek z roku 1912.
Následující text pochází z roku 1912

Jak pracují moderní modní domy.

V přepychových lázních na Rivieře je viděti pravidelné mnoho lidí, pro které nemá ani modré nebe ani modré moře půvabu.

Jejich celá práce záleží v tom, že od rána do večera pozorují své spolubližní, hlavně ovšem dámy, a při tom si dělají poznámky. To jsou tak zv. modní vyzvědači, kteří pracuje pro největší modní závody.

Ovšem, že nejsou to Francouzi, nýbrž zástupci jiných národů, kteří mají za úkol rozšířiti výrobky francouzského vkusu do svých zemí. Ovšem, že nejde tu vždy o otrocké napodobení francouzských modelů, nýbrž někdy jen o základní ideje a nápady, které se pak provedou s vlastním vkusem.

Největší modní závody světové na př. v Londýně neb v New Yorku podobají se vnitřní svojí organisací více úřadům, než obchodům. Pro prodej je důležité oddělení reklamní. k němuž náleží též dekorování skříní. Prodej se musí úplně přizpůsobiti potřebám obecenstva.

Při tom nestačí říditi se pokračující roční dobou, nýbrž jakmile se reklamní oddělení dozví. že prodáno bylo na př. mnoho koupacích obleků, soudí z toho, že saisona koupací předčasně započala; dá několik oken dekorovati koupacími kostymy a podobnými věcmi a dělá obrovskou reklamu všemu, čeho je třeba ke koupání.

Největší modní závod v New Yorku, Wanamaker, má své zpravodaje i v cizích domech a tito informují jej o všech událostech, pokud se týkají obchodu. Ba nechybí tu ani kritika, kterou bývá pověřena některá vynikající vkusem a smyslem pro obchod.

Její úkol záleží v tom, že se vmísí před výkladní skříní mezi dámy, poslouchá jejich poznámky, a zapřádá s nimi hovor o tom neb onom předmětu a dovídá se. jak to či ono mělo by se změniti.

Mimo to je sama v závodě činná a pozoruje, jak prodávající vycházejí vstříc přání kupců. Velké obtíže působí mnohým závodům otázka personálu.

Za obyčejné doby stálý personál stačí. Jakmile však nastane rušnější období, na př. jarní, musí se přibírali výpomoc. Jeden londýnský závod rozřešil tuto otázku velice rozumně.

Mezi prodavačkami se jich totiž ročně mnoho provdá a ty pak jsou pro závod ztraceny. Závod vede seznam jich a jakmile uspořádá nějaký výprodej, obrací se ke svým provdaným prodavačkám o výpomoc. Tyto většinou na několik dní zase rády přijdou.


Původní zdroj historického článku:
Lidové noviny - 1912, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
25. března 2022


Diskuze k článku „Rok 1912: Zákulisí největších módních značek“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nejčtenější články
za posledních 30 dní

Nákupem na Hapík.cz
podpoříte chod našeho serveru




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.