Rok 1912: Proč Češi nemohou v Brně od policie očekávat spravedlnost?

rubrika: historické články / zločin a trest, nehody, původně vyšlo: Lidové noviny - 1912, autor neuveden.
Vztahy mezi Čechy a Němci byly za časů Rakousko-uherské monarchie v řadě měst na našem území velmi vypjaté. Jedno z takových měst bylo Brno, tehdy ovládané Němci. Článek z roku 1912 vám ukáže, jaké pojetí spravedlnosti mohli tehdy Češi od brněnské police a úřadů očekávat.
Následující text pochází z roku 1912

Neomylnost brněnského policisty.

Pan Kosmák, povozník z Nov. Lískovce nám píše: Jest všeobecně známo, že se brněnská policie v posledních letech doplňuje výhradně kovanými Němci, které starý Rohrer »potahuje« až ze severní a jižní Moravy, ba i Dol. Rakous, jelikož se mu zdají brněnští Němci nespolehlivými.

Lidé tito, nevynikající nějakou zvláštní inteligencí, nerozumí slova českého, tak že k nějaké opravdové službě jsou neschopni, když mají s českými lidmi co jednati. Tuto neschopnost hledí tito pánové zakrýti tím, že svým drzým jednáním vyprovokují »udání«, by si »nahoře« udělali dobré oko.

Než jest mezi nimi jeden chlapík jménem Alois Köhler, který si věc zařídí ještě jednodušeji: ten si takové »udání« prostě vymyslí. Onehdy mne udal, že prý jsem na Vídeňce týral své koně, ačkoliv jsem v tom čase vůbec nejezdil, jsa upoután těžkou nemocí na lože. Utrpěl jsem totiž poranění na hlavě, způsobené kopnutím koně a nemohl jsem za svým obvyklým výdělkem.

Na radnici chtěl jsem svědky dokázati, že ten den vůbec v Brně jsem nebyl, než nebylo mi to nic platné; pan sekretář dal víru policistovi Köhlerovi. který se odvolával na služební přísahu, a odsoudil mne k pokutě.

Též místodržitelství, kam jsem se odvolal, dalo policistovi za pravdu a rozsudek potvrdilo. Upozorňujeme směrodatné kruhy na radnici na takové počínání svých podřízených, zejména žádáme, by byl poučen policista Köhler o povinnostech služebních, by se ve službě tolik nebavil se slečinkami a nebyl tak roztržitý, že udává potom nevinné lidi.

Jak pak by se vymlouval policista Köhler, kdyby p. Kosmák byl následkem utrpěného zranění zemřel? Řekl by také, že se nemohl mýliti, nebo by řekl, že to byl jeho duch? Možno je u takového chlapíka vše! Brněnská policie, která jest beztak již známa svou neschopností, doplňováním takovými německými chlapíky velice málo získá.

Než na tom pánům na radnci nezáleží, oni potřebují policii k udržení němectví v Brně, bezpečnost obecenstva jest jim vedlejší. Beztak se již dnes všeobecně říká: »Když chceš krásti, běž do Brna, tam tě nechytnou!«


Původní zdroj historického článku:
Lidové noviny - 1912, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
6. února 2022


Diskuze k článku „Rok 1912: Proč Češi nemohou v Brně od policie očekávat spravedlnost?“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.