Rok 1912: Podivné rozdělování dotací, původně určených na podporu živnostníků

rubrika: historické články / rodina, móda a životní styl, původně vyšlo: Řeznické noviny - 1912, autor neuveden.
Myslíte si, že problémy s podivně přidělovanými dotacemi na rozvoj podnikání přinesla až dnešní doba? Historický článek z roku 1912 vám ukáže, že nepochopitelné rozdělování dotací trápilo živnostníky už v dobách Rakousko-uherské monarchie.
Následující text pochází z roku 1912

Ta státní akce na zvelebování živností!

„Morav. Živnostník brněnský“ přináší následující zajímavý posudek o akci státní pro živnostnictvo:

„Státní akce za zvelebování živností má zvláštní pojem o své činnosti, pováží-li se, že svádí se zde hotové řečnické turnaje o tom, mají-li býti z maloživnostenské dotace podporována dělnická družstva či nic. Již asi před třemi lety počaly se v c. k. úřadu na zvelebování živností vyskytovati pochyby o tom, nemají-li či mají-li býti podporována dělnická družstva.

Tehdy známý lišák Exner v poradním sboru živnostenském končil svůj sermon návrhem, aby ředitelství zásadně žádosti dělnických družstev nezamítalo, ale uvažovalo při žádostech, zda by výminka mohla býti připuštěna, a dalo tyto žádosti pak k rozhodnutí poradnímu sboru.

Od té doby však o této záležitosti referováno nebylo a tudíž také v poradním sboru živnostenském nedošlo k rozhodnutí. Avšak v poslední schůzi poradního sboru bylo o jednom podobném případě rozhodováno. Jisté dělnické družstvo, čítající 40 členů dělníků a tři živnostníky, žádalo o pomoc a ministerstvo prý nebylo neochotno toto dělnické družstvo z dotace maloživnostenské podporovati.

Poradní sbor vyslovil se však proti podporování. To dojalo příslušné kruhy v c. k. úřadu na zvelebování živností tak, že hodlají přes hlavu poradního sboru 4 až 5 družstvům dělnickým, která o podporu si zadala, tuto také uděliti, neboť prý není žádných námitek proti jich subvencování.

Důvodem pro subvencování dělnických družstev je prý, že v živnostenských družstvech sdružují se ad hoc průměrné živly, kdežto v dělnických organisacích živly nejlepší, které mají vůli dospěti k samostatnosti.

Zásady zvelebovací akce živnostenské stavějí se tudíž na hlavu tam, odkudž živnostnictvo nejvíce ochrany a skutečně poctivé zacházení očekávalo.

Ke konsumním spolkům nové akce na ubíjení samostatných existenci živnostenských za patronace úřadu na zvelebování živností. — Svépomocné podniky pro živnostnictvo za účasti cizího kapitálu se podporovati nemají, protože jsou podniky výdělkovými, družstva dělnická na ubíjení živnostníků mají býti z dotace na zvelebování živností podporována, protože výdělkovými nejsou!?

Pěkná to akce na zvelebování živností. Dr. Růžička měl pravdu, když o této povedené akci ve Vídni pravil při otevření filiálky tržniční, že již v zájmu živnost-nictva nutno zříditi podniky jakožto podniky živnostenské výdělkové a nikoliv jakožto ztrátové, protože i zákon z roku 1873 má pouze hospodářské a výdělkové podniky na zřeteli a nikoliv ztrátové.

Zřizování a provozování podniků ztrátových, jakými bohužel se posud jevila a jeví a snad ještě po dlouhou dobu jeviti bude většina živnostenských podniků svépomocných, musíme ponechati oněm činitelům, kteří nemusejí tak úzkostlivě pracovati a hospodařiti s penězi svěřenými, jako my illustrace tato pro státní akci je stejně bodlavá, jako bohužel pravdivá.“

Potřebám a ochraně živnostnictva se v Rakousku pořád nerozumí a rozumět nechce, výše uvedené to potvrzuje.


Původní zdroj historického článku:
Řeznické noviny - 1912, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
20. května 2021


Diskuze k článku „Rok 1912: Podivné rozdělování dotací, původně určených na podporu živnostníků“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.