Rok 1911: Pro bohaté politiky zákony neplatí

rubrika: historické články / rodina, móda a životní styl, původně vyšlo: Osvěta americká - 1911, autor neuveden.
Máte někdy pocit, že na některé vysoce postavené politiky běžné zákony neplatí? Že mocným a bohatým lidem beztrestně prochází věci, za které by běžný občan skončil před soudem? Článek z roku 1911 z českých novin vydávaných v Americe vám ukáže, že se podobné situace stávaly i v USA.
Následující text pochází z roku 1911

Na bohatého lumpa zákon nesmí.

Soudce Petit v Chicagu rozhodl v sobotu, že illinoisský senát nemůže donutili Edwarda Tildena, předsedu masného trustu a pokladníka koruptního fondu, jimiž zvolen byl William Lorimer spolkovým senátorem, ku předložení soukromých bankovních účtů.

Rozhodnutí toto vztahuje se také na bankéře, s nimiž Tilden obchodoval a jichž zatčení rovněž senátem bylo nařízeno, když odepřeli předložití Tildenovy účty. Situace jest nyní tato:

Několik věrohodných mužů, zaujímajících vysoce zodpovědná postavení, prohlásilo, že Tilden byl pokladníkem $100,000 koruptního fondu, což pravděpodobně mohlo by se dokázali nahlédnutím do jeho bankovního účtu, ale pan soudce Petit prohlásil, že illinoisský senát nemá k tomu práva.

Za to soukromí biřicové Burnsovy agentury, kteří přepadli úřadovnu organisace železářských dělníků v Indianapolis a rozbili tam stolky úřadníků a pokladnu a zabavili všecky knihy a listiny — byli úplně v právu!

Záhodno ještě podotknouti, že když Lorimer vrátil se do Chicaga po svém “očistění” v senátě — unikl vyhození jenom šesti hlasy a to senátorů, kteří dosluhovali svoji lhůtu — onen soudce Petit velebil jej na banketě k jeho poctě vystrojeném, což konečně nemusí ani překvapovati, neboť Petit děkuje Lorimerovi za nominaci a dosažení výnosného úřadu, ale že tentýž soudce Petit rozhodoval v případě, kdy jednalo se o téhož Lorimera, to je prostě skandál.


Původní zdroj historického článku:
Osvěta americká - 1911, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
7. července 2022


Diskuze k článku „Rok 1911: Pro bohaté politiky zákony neplatí“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.