Rok 1910: Rozvod je chyba, každé manželství se dá zachránit!

rubrika: historické články / rodina, móda a životní styl, původně vyšlo: Hlas - 1910, autor neuveden.
Rozvod je dnes ve srovnání s minulostí relativně snadný. Je ale vůbec správné manželství rozvádět? Katolický deník Hlas v roce 1910 publikoval zajímavý názor jedné věhlasné americké advokátky, podle které by se manželé z žádných důvodů rozvádět neměli. Jak to po více jak sto letech dnes vidíte vy?
Následující text pochází z roku 1910

Proti rozvodům manželským.

Americká advokátka pí. Gabriela Stuart Mullinerová byla požádána, aby podala své dobrozdání o přibývání rozvodů, které ze dvou třetin byly povoleny ženám.

Odpověděla: Nikdy jsem nepřijmula žádné žaloby na rozvod a nikdy tak neučiním, neboť nevěřím, že taková žalobu může býti ospravedlněna. Ženám bylo více rozvodů povoleno nežli mužům, neboť mužové častěji poklesnou, to připouštím, avšak mužové jsou také větším pokušením vystaveni, a to jest hlavním důvodem mého stanoviska.

Já považuji manželství za svátost’, a ne za pouhou občanskou ceremonii a jsem toho náhledu, že ono jest neodvolatelným. Dále neznám žádného nešťastného manželství, které by bývalo ozdraveno rozvodem.

Milují-li se dva dosti, aby mohli sňatek uzavřití, mají se i milovati dosti, aby mohli v manželství setrvati. Žádná z žen nemusí ztráceti naději, když manžel se jí zdá nesympatickým, neboť my lidé jsme podrobeni změnám.

Kdyby manželky věděly, že z manželství uniknouti nemohou, hleděly by dojista učiniti vše možné, aby ve svém stavu cítily se šťastnými a největší počet jich stal by se skutečně šťastnými. Ti pak, kterým by se to nepodařilo, musili by ovšem pro všeobecné blaho trpěti.

Takoví lidé, kteří manželství uzavírají a rozvodem je zase zrušují, hledají své štěstí, ale nehledají je správným způsobem. Věřím však pevně, že přijde doba, kdy každý bude sdíleti můj náhled, že rozvod nemůže býti ospravedlněn.

—To jsou slova paní Mullinerové, ženy velmi rozvážné a učené, ženy nekatolické. Její odpověď uveřejnily všecky vážnější listy.


Původní zdroj historického článku:
Hlas - 1910, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
23. srpna 2022


Diskuze k článku „Rok 1910: Rozvod je chyba, každé manželství se dá zachránit!“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.