Rok 1907: Veselé i moudré rozsudky soudců, řešící žaloby mezi manžely

rubrika: historické články / rodina, móda a životní styl, původně vyšlo: Lidové noviny - 1907, autor neuveden.
Jak těžkou práci má soudce, který musí neustále řešit konflikty mezi manžely? Zajímavý úhel pohledu na tuto otázku vám dá několik ukázek rozhodnutí, které v roce 1907 učinili američtí soudci.
Následující text pochází z roku 1907

Obtíže manželství.

V severní Americe, kde rychlý sňatek a rychlý rozvod staly se národní kalamitou, zajímavy jsou také manželské soudy a vzájemné stížnosti manželů.

— Choť stýskala si soudci, že manžel její jí neustále líbá, což ji obtěžuje, jelikož hubičky nemá ráda. »Chápu něžnou lásku vašeho chotě.« pravil soudce galantně »a uznávám, že jest třeba v zájmu manželského míru. aby manžel své láskání omezil. Souhlasíte-li, dohodněte se o 30 políbeních denně.« »Jest to ještě mnoho, ale přijímám.« odpověděla choť, manžela však soudce na svolení se neptal.

— »Žaluji na svou manželku, v jejímž obchodě jako pokladník jsem zaměstnán, že mi dává malý peníz na útratu - chtěl bych více.« »Budeš-li chtíti více, propustím tě z obchodu a dosadím na tvé místo cizího,« pohrozila manželka svému choti. »Nemáte práva ve svém odvislém postavení žádati přes umluvenou mzdu,« rozhodl soudce.

— »Můj manžel jest nevěrec, nechce mne v neděli doprovázet do kostela.« stěžovala si manželka americkému soudci. »Aby kostel s vámi navštěvoval, nemohu mu naříditi; stát nemá vliv na církev; vynucená návštěva kostelní jest urážkou boží a hříchem, a proto nemohu vynésti rozsudek.«

— »Má žena kouří z dýmky, já jsem nekuřákem.« žaloval manžel. »V zájmu manželského míru ukládám vám, paní, abyste se zřekla kouření; dýmka nenáleží zpravidla k ženským obyčejům.«

— »Můj manžel nechodí přesně domů, toulá se mi po nocích, někdy přichází až k ránu.« stěžovala si manželka. Soudce vyptav se, zda manžel jest oddán lihovinám a nevede-li lehkomyslný život, pro pozdní návraty vinníka jen napomenul, odůvodniv výrok svůj tím, že i nejpořádnější manžel někdy se zdrží a že někdy i manželky samy své spořádané muže posílají do hostinců.


Původní zdroj historického článku:
Lidové noviny - 1907, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
4. listopadu 2022


Diskuze k článku „Rok 1907: Veselé i moudré rozsudky soudců, řešící žaloby mezi manžely“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.