Rok 1907: Bičování kopřivami a další děsivé školní tresty pro neposlušné žáky

rubrika: historické články / rodina, móda a životní styl, původně vyšlo: Vesmír - 1907, autor neuveden.
Myslíte si, že by na dnešní žáky měla být ve školách větší přísnost? Historický článek z roku 1907 vás seznámí se školami, kde i podle tehdejších českých měřítek už nešlo o žádné výchovné tresty, ale o mučení dětí od nesmyslně brutálních učitelů.
Následující text pochází z roku 1907

Tělesné tresty jsou ve školách

Tělesné tresty jsou ve školách u Hindů a Tanilů dosud ve velkolepém rozkvětu; někdy sice upomínají na výkony tělocvičné a ekvilibristické, jindy však rovnají se ukrutnostem středověkého mučení.

Thurston, ředitel madraského musea, ve svých »Ethnographic Notes« jich vypočítává 42. Hůl rotangová se stříbrnými knoflíky je, tak jako druhdy byla u nás rákoska, neodlučitelným znamením hodnosti učitelovy, kterýž jí také často používá k vyplácení na ruce nebo zadní část těla. V některých školách je zavedeno, že žáci chodí s touto stále obnaženou, aby jen učitel dosti rychle mohl tresty podobné vykonávati.

Tahání za uši a pohlavky jsou tresty nejobvyklejší, které také žáci na rozkaz učitele jeden druhému udělují. Horší je stání na špičkách nohou, klečení na ostrých předmětech, ještě horší je bičování kopřivami, při čemž hříšníku svážou ruce, aby se nemohl škrabati; je-li otok silný a trvá-li dlouho, natírají jej kokosovým olejem.

To ale ještě není nic proti trestu, při němž provinilec svlečen, polévá se sladkou vodou a vystavuje bodání mravenců a j. sladkostí přilákaného hmyzu. Hrozné tresty jsou pověšení za ruce, postavení do tropického výsluní, také žvýkání suché slámy má prý paedagogický účinek.

Zavedení školních lavic Angličany zavdalo podnět k zavedení nových trestů, strkání hlavy pod lavici, přehýbání přes lavici a p., při čemž zpracuje učitel provinilce rotangem a poctívá i jeho rodiče a příbuzné všemožnými při tom nadávkami. Přes to je učitel žáky velice vážen . . .

Přísloví Tanilů praví: »Učitel přijde k Višnuovi (do nebe), doktor do pekla.« Angličané pečují, aby tyto barbarské tresty byly odstraňovány.


Původní zdroj historického článku:
Vesmír - 1907, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
16. září 2022


Diskuze k článku „Rok 1907: Bičování kopřivami a další děsivé školní tresty pro neposlušné žáky“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.