Rok 1905: Recyklace zdánlivě bezcenných továrních budov přinesla zlatý poklad v hodnotě milionů dolarů!

rubrika: historické články / architektura a stavebnictví, původně vyšlo: Epocha 1905, autor —a.
Když se řekne recyklace, tak vás možná napadnou kontejnery na sklo, plasty a papír. Už naši předci ale věděli, že třídit a znova využít se dá i jiný, zdánlivě bezcenný odpad. Článek z roku 1905 vás seznámí s tím, jaké bohatství se tehdy podařilo získat z obyčejného starého továrního prachu.
Následující text pochází z roku 1905

Zlato v podlahách.

Jak lze zlato dobývat takořka ze smetí, bylo nedávno dokázáno v New York-u.

V červnu 1900 byla po 251etém trvání zrušena firma »Brooklyn Watch Case Company«, jež se zabývala výrobou zlatých plášťů k hodinkám. Závod i s pětipatrovou budovou k němu náležející přešel do rukou »Fahy’s Company«, kteráž firma podrobila budovu důkladné opravě.

Při tom bylo shledáno, že prach, jenž se během 25 let nahromadil mezi podlahami, na stěnách a stropech budovy, obsahuje stopy zlata odřeného se zlatých předmětů, a to v takovém množství, že stálo za jeho vytěžení.

Budova obsahovala mnoho pracovních místností, ve kterých se zpracovával materiál na zlaté pláště pro hodinky; při práci se ovšem rozprašovaly malé částečky zlata.

Než se přistoupilo k opravě místností, postavilo se v podzemí budovy pět velikých pecí na spálení smetí a získání zlatého prachu, načež započato s opravou v hořeních patrech. Ony plochy, které se nedaly vypálit, byly pečlivě omyty a odrhnuty, a voda uschována.

Omítka se stropů a stěn byla seškrabána, rozmělněna a procezena jemnými mosaznými síty, aby se zlatý prášek usadil. Všechny staré lišty, prkna z podlah, pažení a rámy byly spáleny ve zmíněných pecích; popel, ve kterém se nacházely hřebíky, šrouby atd., prošel lisem, a ze získané hmoty se chemicky odlučovaly ostatní látky až zbyl zlatý prášek v ceně 50.000 dollarů, z níž chemikové při práci zaměstnaní dostali podíl 12%.

»Fahys Company« není ostatně jediná firma, která dobyla zlato z rumu a smetí ze starých budov. Firma »Jeannot a Schiebler« v Brooklyn-u dala svého času vytrhat podlahy ve své staré dílně na výrobu zlatého zboží, a předpokládala, že z nich dobude zlata v ceně 300 Doll. Nalezli však tolik zlata, že z výtěžku byly zapraveny nejen výlohy za kladení nových podlah, nýbrž přebýval ještě čistý zisk 900 Doll.

Též hodinářská firma »Waltham Watch Company« v New-York-u spálivši podlahy ve staré tovární budově vyzískala z nich zlata v obnosu 65.000 Doll.

Než byly zavedeny zlepšené stroje do amerických zlatnických dílen, vypadali tam dělníci jako Indiani, neboť prášek, jenž se užívá na leštění zlata, usazoval se smíšen se zlatým prachem na jejich šatu i na těle. Zpočátku si nikdo nevšímal tohoto drahocenného povlaku, jenž přišel prostě na zmar.

Později se voda, v níž si zlatotepci myli ruce a obličej a prali ručníky a zástěry, cedila tlustým flanellem, a usazenina dána pak do amalgamatoru a čistěna. Výsledkem tohoto postupu nejen že byly nahraženy výlohy, jež činily asi 30 Doll., nýbrž získáno ještě 150 Doll. čistého výdělku.

Jistý znalec dokonce tvrdí, že kdyby se půda v jedné části New-York-u, kde se nachází množství zlatnických dílen a obchodů, rozkopala, bylo by možno dobyti z ní značné množství čistého zlata.

Velké množství zlatého prachu poletujícího ve vzduchu v oné čtvrti města přichází do stok při kropení ulic, za deště a tím způsobem, že se udaným pochodem zpracovává jen malé množství vody, ve které si zlato tepci myjí ruce.


Poznámka Bejvávalo.cz:
Hodnota amerického dolaru se od roku 1905 radikálně změnila. Jediný dolar z této doby odpovídá svou hodnotou částce zhruba 35 USD. Takže zmiňovaný zlatý prášek za tehdejších 50.000 dolarů by dnes měl cenu přibližně jeden a tři čtvrtě milionu dolarů!

Ani zlatý prášek umytý z rukou by dnes nebyl zcela bezvýznamný. Tehdejší zdánlivě malá částka 150 dolarů totiž odpovídá daleko zajímavější částce 5210 USD.

A to jsou pro účel srovnání pouze přepočítány hodnoty amerického dolaru mezi rokem 1905 a současností. Pokud bychom do toho započítali i aktuální cenu zlata, byla by výsledná částka ještě daleko vyšší. Od roku 1905 totiž stoupla cena zlata téměř na stonásobek.

Jak se vidět, i zdánlivě bezcenný a stěží viditelný prach z továrny se může vyplatit recyklovat...


Zveřejnění tohoto článku v rámci podpory recyklace a ekologie finančně podpořila společnost Kablo Vrchlabí s.r.o., přední výrobce kabelů pro automobilový průmysl.

Původní zdroj historického článku:
Epocha 1905, autor —a.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
11. září 2023


Diskuze k článku „Rok 1905: Recyklace zdánlivě bezcenných továrních budov přinesla zlatý poklad v hodnotě milionů dolarů!“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.