Jaké je tajemství stavby egyptských pyramid? Diamanty!

rubrika: historické články / architektura a stavebnictví, původně vyšlo: Lidové noviny - 1910, autor neuveden.
Pyramidy v Egyptě nepřestávají fascinovat ani po tisíciletích od jejich stavby. Jak tehdy lidé mohli něco takového vůbec postavit? V legendárním televizním seriálu Červený trpaslík se říká, že pomocí velkých bičů. To je možná částečně pravda, nicméně jak staří Egypťané dokázali tak přesně opracovávat kámen? To vám prozradí článek z roku 1910.
Následující text pochází z roku 1910

Nástroje stavitelů pyramid.

Nechť i znamenité ty práce kamenické starých Egypťanů až na naše časy se zachovaly, přece nedostalo se nám ani sebe menší zprávičky, kterých pomocných prostředků a strojů upotřebovali, aby tvrdou tu látku v tak dokonalém způsobu spracovali, jaký až do dnes na nich spatřujeme.

Znamenitý jeden badatel, V. M. Flinders Petrie se o to pokoušel, i poštěstilo se mu z napolo hotových a nepodařených, odhozených kusů dokázati, že Egypťané tvrdé kameny jednak rovnými aneb obloukovitými pilami, jakož i silnými a rourovitými nebozezy spracovali, jichž zuby a ostří z drahokamů sestávaly.

Taktéž jsou hieroglify do kamene vryty nástrojem, jehož hroty musely býti tvrdší nežli kámen. Pokusy na zkoušku činěné dosvědčují, že k tomu pouze démant jest způsobilý.

Upotřebení diamantové pily poznáno bylo na žulové rakvi velké pyramidy v Gizehu, na níž viditelno jest, že pila dvakráte šikmo zajela.

Velmi krásné výtvory staroegyptského umělého soustruhování do kamene nalezají se dále v britském museu, mezi nimiž zvláště do očí pozorovatele padne vasa, jejíž stěnová tlouštka na krku pouze ¾ mm. obnáší, ačkoliv vasa z velmi tvrdého kamene jest vyrobena.

V nejnovější době vynalezeny do kamene vrtací stroje, jichž nebozezy dole na špičce černými démanty jsou posázeny a můžeme v ohledu tom poukázati na hlubokou díru v Čechách, kterou dala rakousko-uherská státní železniční společnost u Českého Brodu v pískovci t. zv. »červeného umrlce« provrtati.

— Jest, tudíž tento způsob vrtání vlastně obnovením vynálezu, již za nejstarších časů Egypťanům známého, avšak z dob těch ztraceného, čemuž dosvědčují jednotlivé hieroglify, na nichž nepopiratelně vrtání démantem poznati lze.

Pro horníky jest nález tento nesmírné ceny a upotřebení jeho na pravém místě poskytne ještě mnohý užitek a tak mnohý ještě důl nyní ladem ležící se jim otevře.


Původní zdroj historického článku:
Lidové noviny - 1910, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
13. září 2023


Diskuze k článku „Jaké je tajemství stavby egyptských pyramid? Diamanty!“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nejčtenější články
za posledních 30 dní

Nákupem na Hapík.cz
podpoříte chod našeho serveru




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.