Rok 1902: Pomozte zoufalým sirotkům a darujte jim nepotřebné oblečení, slepičí peří nebo nábytek

rubrika: historické články / rodina, móda a životní styl, původně vyšlo: Lidové noviny - 1902, autorka Marie Steyskalová, ředitelka pensionátu na St. Brně.
Jak se na začátku minulého století žilo opuštěným dětem a sirotkům? Smutný pohled na jejich zoufalou životní situaci vám ukáže prosba ředitelky jednoho brněnského útulku pro opuštěné dívky, která v roce 1902 vyšla v Lidových novinách.
Následující text pochází z roku 1902

Prosba k šlechetným lidumilům.

Blížící se zima a a ní spojené z nastuzení povstalé nemoci neb choroby nutí mne, bych k české veřejnosti jménem našich sirotků neb dětí od rodičů opuštěných s prosbou vroucí se obrátila.

V mor. útulně ženské na St. Brně na Měšťanské ul. v č. 23. vychováváme nyní již 20 děvčátek od 2—14 let. Bolí mne, když vzpomínám, jak mnohé dítě vyhýčkané hoví sobě v jemných poduškách, jak obklopeno je vším, co život jeho zpříjemnili, okrášliti dovede, mezitím, co my zápasíme, abychom našim dětem aspoň skývu chleba sehnaly.

Zvláště těch malých dětí je mi líto, když nemohu tělíčka jejich před zimou chrániti. Čím provinila se ta naše ubožátka, že již od útlého věku strádati musí?

Spolek náš netěší se dosud té přízni, již vším právem zasluhuje, doufám však pevně, že kdys přece odstraněna bude hráz různých předsudků, neboť dobrá věc sama sebou vítězí! Nechci býti dotěrnou a vynucovat na někom, co nerad dá, prosím jen, byste aspoň odpadkem blahobytu svého pamatovali na naše děti.

Dejte nám, čeho nepotřebujete! Staré kusy nábytku leckde po půdě se povalují a při stěhování jsou zbytečným břemenem.

Snad najde se v domácnostech vašich nadbytečná stará peřina neb obnošené šatstvo po vašich miláčcích, neb prosím, schraňujte nám peří slepičí a holubí, na které obyčejné nikdo nereflektuje.

Děvčátka naše si je sederou, a když pak tělíčka jejich pocítí příjemné teplo, pak zajisté vděčně vzpomínat budou těch, kdo na ně pamatovali, a vám bude vědomí šlechetného skutku odměnou.


Poznámka redakce Bejvávalo.cz
Pro jistotu upozorňujeme, že jde o text z roku 1902. Dnes tento útulek samozřejmě již dávno neexistuje a žádné dary pro sirotky a děti v nouzi nepotřebuje.

Pokud ale chcete pomoci dnešním dětem v nouzi, tak jistě i ve svém okolí najdete důvěryhodnou organizaci s podobným zaměřením. Za případné dary pro ní vám od nás náleží velký dík!


Původní zdroj historického článku:
Lidové noviny - 1902, autorka Marie Steyskalová, ředitelka pensionátu na St. Brně.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
28. září 2022


Diskuze k článku „Rok 1902: Pomozte zoufalým sirotkům a darujte jim nepotřebné oblečení, slepičí peří nebo nábytek“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.