Rok 1898: Zábavný trik: vyrobte si poslušné vejce

rubrika: historické články / rodina, móda a životní styl, původně vyšlo: Z říše vědy a práce - 1898, autor neuveden.
Chcete pobavit společnost a překvapit své známé svojí „nepřekonatelnou šikovností“? Vyzkoušejte zajímavý trik s vajíčkem, který vám přiblíží náš historický článek z roku 1898.
Následující text pochází z roku 1898

Poslušné vejce

Poslušné vejce připravíme si tak, že nejprve vyfouknutím vejce vyprázdníme s tou však opatrností, abychom do skořápky učinili co nejmenší dírky.

Po té nasypejme do úplně vysušené skořápky něco jemného a suchého písku, aby vejce asi do čtvrtiny nebo třetiny bylo naplněno. Nejpřesněji určíme ovšem na vahách, kolik písku vpraviti máme, aby se naše připravené vejce přirozenému vahou vyrovnalo. Takto naplněné vejce zalepíme buď tmelem nebo sadrou.

Rovnováha tohoto vejce jest velice zajímavá; setrvá v každé poloze, jestliže jím dříve v Žádané poloze zatřeseme, aby se písek na nejnižší místo sešinul a zde do rovné vrstvy se urovnal. Velmi snadno se nám na př. podaří, postaviti je poukem na hranu sklenice.

Takovýmto vejcem můžeme společnost výborně pobaviti, zejména při jídle, když přijdou na stůl vejce, na měkko nebo na tvrdo vařená. Snadno se nám podaří, vpraviti naše připravené vejce mezi ostatní, načež vyzveme ostatní členy společnosti, aby svými vejci pobobné výkony prováděli, jako činíme sami. To se jim ovšem dařiti nebude.

Chceme-li místo poslušného vejce připraviti si vejce neposlušné, užijme k naplnění skořápky smíšeniny písku s prachem pečetního vosku nebo některé jiné pryskyřice.

Také toto vejce zůstane v každé poloze v rovnováze; ale jakmile je nad lampou zahřejeme, slije se pryskyřice s pískem v souvislou hmotu, která pevně ke skořápce přilne a již nedopustí, aby se vejce postavilo do různých poloh. Právě naopak, — nyní se bude vejce vždy vraceti do polohy téže, nechť je položíme jakkoliv.


Původní zdroj historického článku:
Z říše vědy a práce - 1898, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
29. července 2022


Diskuze k článku „Rok 1898: Zábavný trik: vyrobte si poslušné vejce“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.