Rok 1898: Těžký život žen, které stojí modelem pro malíře a sochaře

rubrika: historické články / rodina, móda a životní styl, původně vyšlo: Národní listy - 1898, autor neuveden.
Dělat modelku nebo modela pro umělce se může zdát jako vzrušující a přitom poměrně jednoduchá práce. Jak vám ale ukáže článek z roku 1898, tak být modelem pro pařížské malíře či sochaře byla hlavně velká dřina.
Následující text pochází z roku 1898

Pařížské modely.

Každé pondělí dopoledne koná se na Montmartru trh na modely malířské.

Považte si pestrý zástup šedobradých starců, kyprých Španělek olivové pleti, germanských obrů, drobných elegantně se pohybujících Pařížanek, Římanů herkulské postavy, Italianek se žhavýma očima, boubelatých Švýcarek, osmahlých banditů, buclatých amoretů, étherických elf atd. a představte si, kterak v nejrozmanitějších malebných posách sedí, stojí, leží, poskakují, prozpěvují, žvatlají, smějí se, kouří a popíjejí a k tomu zástup umělců v bluzách, havelokách a širácích s cigaretou mezi rty, kterak smlouvají, prohlížejí a koketují a máte obraz trhu modelů na náměstí Pigalle na úpatí Montmartru.

Trh trvá obyčejně až k desáté hodině, aneb je-li výběr zvláště značný, až do 11 hodiny. Nalezl-li malíř model, zaplatí mu obyčejně cenu za první sezení jako závdavek napřed.

Sezení trvá denně půl hodiny až půl dne, podle obtíže pósy. Stává se mnohdy, že model od přílišného namahání klesne vysílen na podium a pak pro ostatek dopůldne, kdy vůbec se nejvíce pracuje podle modelu, není více k potřebě.

Není vskutku malým namaháním pro mladé ženské tělo, dosud netrainované státi na př. na jedné noze s hlavou na zad, s pozdviženými pažemi s pravicí třímající thyrsus, nepohnutě, jako tančící bachantka. Dostane-li model takovýto denní mzdu 4—5 franků dlužno doznat, že jest řádně zasloužena.

Ovšem, že tu a tam model zvláště obratný a cvičený a proto hledaný, dostává 10 až 15 fr. denně. Přece však není to práce nikterak snadná a plat nikterak skvělý. Mužské modely mají vůči modelům ženským výhodu, že se tak záhy nemění a jsou vytrvalejší.

Ženský model po pěti letech není více k potřebě. Jsou však případy kde mužské modely ještě po kolika desítiletích mohli konati službu. Děti jsou velice hledány umělci jako andělé, geniové, amorety atd.

Poptávka po krásných, dobře živených dětech jest stále velmi čilá, tak že takováto rodina, kde otec i děti jsou modely, mívá příjmy velice uspokojivé.


Původní zdroj historického článku:
Národní listy - 1898, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
14. června 2022


Diskuze k článku „Rok 1898: Těžký život žen, které stojí modelem pro malíře a sochaře“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.