Převařené neboli přepuštěné máslo podle našich prababiček

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Česká hospodyně 1903, autor neuveden.
Chcete si vychutnat nejlepší možnou chuť másla a navíc mu prodloužit trvanlivost? Zkuste si ho převařit podle historického receptu, který vám přináší článek z roku 1903.
Následující text pochází z roku 1903

Převáření másla.

Máslo čerstvé drží v létě při obyčejném uchování jen krátký čas a nemá-li se spotřebovati hned v domácnosti, nakládá se, neb zaváří.

Nakládání děje se tím způsobem, že se máslo hned po vyprání napěchuje osolené do kameného hrnce a naleje se naň prostě čerstvé vody, která vícekráte se obnovuje. Na 1 kg másla, které má se čerstvé spotřebovati, počítalo se 60—66 gr soli, nezřídka béře se k tomu také trochu jemně utlučeného cukru.

Abychom získali ještě trvanlivějšího másla, jest na 1 kg potřeba 112 gr soli, jež v několika dávkách se k máslu přidává, při čemž se máslo důkladně prohněte.

Nejobyčejnější a nejjednodušší způsob uschování másla jest převáření; může se tak díti dvojím způsobem.

Při jednom způsobu dá se máslo do čistého hrnce, anebo na kastrol dostatečně veliký, by máslo nepřeběhlo a při mírném ohni se rozpustí. Pěna při tom se vytvořující se sbírá a dává na talíř.

Jakmile jest máslo úplně čiré, dá se s ohně a nějaký čas se nechá klidně státi, načež se opatrně, aby se ssedlinou nepohnulo, slije do nádoby, v níž se má přechovávati. Hliněné nádoby se pro máslo nehodí, mastnota je proráží. Nádoba má se pak pokličkou přikrýti.

Druhým způsobem se máslo převáří, když se s hrncem postaví do vody v kotli, aby stála po stranách nádoby voda o něco výše, než v ní nacházející se máslo.

Voda se pozvolna zahřívá, až se máslo rozpustí a pak se nechá vyčistit, sýrovina usadí se na dně a lehčí části plují na povrchu, kde se seberou. Čiré máslo se sběračkou nabírá a dává do nádoby k přechování.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1903, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
18. února 2020


Diskuze k článku „Převařené neboli přepuštěné máslo podle našich prababiček“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nákupem na Hapík.cz
podpoříte chod našeho serveru




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2025 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.

TOPlist