Předpovědi leteckých odborníků z roku 1930: Kdy budeme létat rychlostí 1000 km/h a jak budou taková letadla vypadat?

rubrika: historické články / letectví a vzduchoplavba, původně vyšlo: Národní listy - 1930, autor vhz.
S rozvojem letectvím je nerozlučně spjatá snaha „výše a rychleji“. Jeden z cílů této snahy bylo v minulosti překonání rychlosti 1000 km za hodinu. Zajímavé názory leteckých odborníků na dosažení této rychlosti vám přináší článek z roku 1930. Sami si můžete srovnat, v čem měli pravdu. Dnes taková rychlost už není problém, nicméně po krátkém období nadzvukových strojů Concorde a Tupolev Tu-144 je stále vyhrazena jen nejrychlejším vojenským strojům.
Následující text pochází z roku 1930

K 1000 km v hodině: Kdy a jak bude dosaženo této rychlosti?

Oznámili jsme 8. února, že L. Blériot vypsal čestnou cenu v hodnotě 100.000 fr pro toho, kdo první dosáhne na avionu hodinové rychlosti 1000 km.

Připojili jsme i mínění francouzských znalců o tomto úkolu. Dnes zaznamenáváme další francouzské úsudky, které nejen, že problém uznávají za řešitelný, nýbrž i praví, kdy 1000 km bude možno dosáhnouti.

Henry Farman: „Jsme u 500 km. Stanoviti, kdy bude dosaženo 1000 km v hodině, jest nesnadno. Myslím, že to bude za deset let ve velkých výškách, 12—13.000 m nejméně.“

L. Bréguet napsal spis „Problém největších rychlostí na letadle“; myslí, že za dvě nebo tři leta bude dosaženo 1000 km v hodině. Je to otázkou peněz, a proto se tomu nikdo vážně nevěnuje už nyní. Předpokládajíc, že letadlo o měnitelné nosné ploše letí nízko a že váží 1 kg na 1 ks, možno dosíci za dnešního stavu 800 km/hod. Jestliže by šlo o letadlo s neměnitelnou nosnou plochou, dospělo by se k 600 km/hod.

Létá-li se výše a výše, díky suralimentaci motoru, rychlost vzrůstá. Ve výši 6000 m by byla 900 km a vystoupí-li se výše, 1000 km. Letadla schopná takových rychlostí, zdají se ještě poněkud excentrickými nezasvěcencům, kteří nevidí praktického zájmu. Vidím tato letadla spíše tvaru ryby s křídly než tvaru ptáka. Jakmile s velikými fondy se řádně bude řešiti problém konstrukcí speciálních letadel, rozluštění bude nalezeno velmi rychle.

Burgeois, ředitel administrativy Aerol. de France, praví: Za dnešního stavu aerodynamiky je možno pomýšleti na theoretické studování velmi dokonalého a silného letadla, schopného 1000 km. Z výměny mínění mezi členy aviatické komise (Aerol. de France) plyne — jak se zdá — že praktické uskutečnění takové rychlosti musí býti hledáno ve vysokých vrstvách atmosféry. Kde odpor vzduchu je velmi zmenšen. Konstrukce a seřízení takového letadla bude vyžadovati jistě doby (dvou nebo tří let nejméně).

Couhe, ředitel v ministerstvu vzduchoplavby, míní na základě vzrůstu rychlosti v posledních letech, že není nemožno v budoucnosti nepříliš daleké létali rychlostí 1000 km. Bude toho dosaženo, až bude zkonstruován motor, pracující normálně ve velmi velkých výškách, kde hustota vzduchu je menší. Bude třeba dbáti, aby motoru v těchto výškách byla zachována jeho síla a vytvořiti zvlášt ním způsobem kabinu letadla. „Myslím, že za nedlouho se bude létati ve velmi velkých výtkách.“

Základním motivem všech optimistických úsudků — jak vidno — jest let ve velmi vysokých vrstvách atmosféry.


Původní zdroj historického článku:
Národní listy - 1930, autor vhz.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
19. září 2023


Diskuze k článku „Předpovědi leteckých odborníků z roku 1930: Kdy budeme létat rychlostí 1000 km/h a jak budou taková letadla vypadat?“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nejčtenější články
za posledních 30 dní

Nákupem na Hapík.cz
podpoříte chod našeho serveru




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.