Poslední let Harriet Quimbyové, první americké pilotky

rubrika: historické články / letectví a vzduchoplavba, původně vyšlo: Slavie - 1912, autor neuveden.
Létání bylo ve svých začátcích velmi nebezpečnou vášní. Článek z roku 1912 vám popíše jak probíhal a tragicky skončil let letadla Bleriot slečny Harriet Quimbyové, která jako první američanka získala svou vlastní pilotní licenci.
Následující text pochází z roku 1912

Vzduchoplavkyně s cestujícím usmrceni.

Boston, Mass., 1. července. — Slečna Harriet Quimby z New Yorku a W. A. P. Willard - její cestující, byli dnes večer usmrceni v Atlantic, kde její monoplan druhu Bleriot skácel se s výše 1000 stop do zálivu Dorchester.

Sl. Quimby byla prvou ženou, jež obdržela povolení k vzduchoplavbě a byla prvou ženou, jež přeletěla anglický kanál v aeroplanu. Willard byl řiditelem vzduchoplaveckých závodů v Bostonu.

Neštěstí se událo, když slečna Quimby-ova a Willard vraceli se z letu po bostonském přístavišti až k bostonské světlárně, vzdálenost to 20 mil. Let vykonali ve 20 minutách.

Navracejíc se, Quimby-ova přišla do prudkého větru a chtěla vlnitým letem k zemi se dostati. Rychle se však zahnula a vír větru zasáhl konec monoplanu a obrátil jej vzhůru. Willard hned vypadl a za ním Quimby-ova. Oba skáceli se do vody as 20 stop od břehu.

Právě byl odliv a vody bylo jen na pět stop. Mužstvo z jachtovního klubu v, člunech spěli okamžitě v místa, kde se oba ponořili, a skočivše do vody, vytáhli těla obou z bláta, do něhož byla děsně pomačkána.

Kosti v těle Quimby-ové byly zpřeráženy. Willard vážil 190 liber, a narazil nejdříve obličejem na vodu, která mu čelo nad okem rozsekla. V době nehody vznášela se nad oběma jiná žena, slečna Blanche Stuart-Scottova.

Po dvakráte chtěla sestoupiti, ale konečně se ji to podařilo. Omdlela v sedadle. — Slečna Quimby-ova jest čtvrtou ženou, která při vzduchoplavbě přišla o život. První o život přišla Deniz Moore-ova, v červenci 1911 ve Francii, Susan Bernard, druhá francouzská žena, byla usmrcena v minulém březnu, slečna Julie Clarkova, chicagská dívka, byla třetí obětí. Přišla o život 17. června ve Springfield, I11.

Letošního roku bylo usmrceno 41 vzduchoplavců, za celý rok 1911 sedmdesát sedm.


Původní zdroj historického článku:
Slavie - 1912, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
7. února 2020


Diskuze k článku „Poslední let Harriet Quimbyové, první americké pilotky“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.