Podvedený podvodník aneb co dokáže jediný doutník

rubrika: historické články / rodina, móda a životní styl, původně vyšlo: Národní listy - 1894, autor neuveden.
Když někdo zoufale hledá práci, tak může snadno podlehnout falešným slibům nějakého podvodníka. Takové věci se stávají dnes, ale stávaly se i v dávné minulosti. Případ jednoho takového podvodníka, který byl ale nakonec dopaden, vám popíše článek z roku 1894.
Následující text pochází z roku 1894

Napálený podvodník

Šejdíř zvláštního druhu chytil se onehdy v Paříži do vlastní léčky.

Pátral po ulicích po mladých lidech bez zaměstnání, sliboval jim, že jim opatří dobré místo a na konec z pravidla zval je na snídani neb na oběd. V některé dobré restauraci napojil sebe a svého chráněnce bez ohledu na to, co to stálo a konečně pod jakous záminkou na okamžik se vzdálil a více se neukázal.

Nešťastní mladíci ocitli se z pravidla s prázdnou kapsou vůči velkému účtu hostinského a velký počet jich byl prý zatčen a odsouzen pro podvádění hostinských.

V posledních dnech tento výtečník, jenž má povedenou přezdívku Jeûneur (postitel), když byl po dloubou dobu beztrestné svoje rejdy prováděl, setkal se s jednou svou dřívější oběti, ale nepoznal ji.

Mladík klidně přijal laskavé nabídky ochotného pána, jehož knoflíková dírka zdobena byla červenou stužkou čestné legie a celá afféra měla obvyklý průběh a skončila pozváním k dobrému obědu v jedné restauraci v ulici Lafayettově.

Jedlo se dobře, pilo se hojně, zábava byla znamenitá a řád dostoupil při tom na 59 franků. Když konečně došlo na černou kávu, rokováno o tom, jaké objednali doutníky i použil pohoštěný této příležitosti a trval na svém, že nabídne svému hostiteli zvlášt jemný druh havanských, jež koupí v blízkém krámě se specialitami. Vzal klobouk, odskočil a — více se nevrátil.

Podvodník zůstal na holičkách; vida pak konečně, že ten, na jehož řád chtěl hřešit, chytře jej předešel, snažil se odstranili se nepozorovaně. Ale byl při tom zpozorován, chycen a odevzdán policii. Teď bude se muset zodpovídat z podvádění hostinských a neoprávněného nošení řádové stužky čestné legie.


Původní zdroj historického článku:
Národní listy - 1894, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
9. října 2020


Diskuze k článku „Podvedený podvodník aneb co dokáže jediný doutník“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.