Podivuhodný metabolismus Mayů, který dnešní lékaři nedokáží zcela pochopit

rubrika: historické články / lékařství a zdraví, původně vyšlo: Lidové noviny - 1939, autor Sot
Okolo života a schopností Mayů z jižního Mexika a severní části Střední Ameriky dodnes panuje řada tajemství a záhad. O jedné z nich, týkající se stravy a zvláštního fungování metabolismu potomků indiánů kmene Maya, vás seznámí historický článek z roku 1939.
Následující text pochází z roku 1939

Zvýšená výměna látek u dnešních Mayů.

Když vyšetřovali dva lékaři u Carnegiovy nadace výživu dnešních Indiánů kmene Mayů, narazili na zajímavý problém.

Na třech výpravách do Yucatanu se zjistilo nade vší pochybnost, že Mayové, v tomto kraji žijící, mají značně vyšší metabolismus — jejich tělo může vyrábět více tepla — než běloši ve Spojených Státech, ačkoli v teplejším podnebí správně měli by mít menší výměnu látek.

Tento objev je tím záhadnější, že ke zvýšenému metabolismu se druží u Mayů obleněný tep srdce a nižší krevní tlak. Podle obou lékařů neodpovídá a nedá se vysvětlit zvýšená výměna látek ani klimatem, ani tělesnou stavbou, ani temperamentem.

Proto se přiklánějí k mínění, že zvýšeným metabolismem bojuje štítná žláza proti útokům chladna, protože Mayové jsou špatně zabezpečeni proti nízké teplotě, jež převládá v jejich kraji. Také se lze domnívat, že tělo si vyrábí více tepla, poněvadž Mayové těžce tělesně pracují.

A naskýtá se ještě další možný výklad, že v kukuřičné stravě, již se nejvíce živí, je nějaká látka, podněcující látkovou výměnu. Aby přišli záhadě na kloub, prozkoumali oba lékaři osmačtyřicet složek denní potravy Indiánů ve stavu syrovém i upravené jako jídla. Výzkumné laboratoři pro výživu v Bostonu poslali na čtyřiadvacet různých vzorků potravy, aby se v nich určil obsah dusíku, tuků a počet kalorií, jež obsahují.

Výsledky rozbořil indiánských poživatin jsou hodné pozoru. Plných 73 procent své tělesné energie čerpají Mayové denně průměrně 74 gramů bílkovin, tedy o hodně méně než požaduji odbornici ve výživě pro pracujícího člověka (asi 100 gramů). V celku spočítáno, dodávají mayští Indiáni svému tělu průměrně denně pouze 2565 kalorií; je to žalostně málo při srovnáni s americkým dělníkem, který v potravě přijímá denně asi 3500 kalorií.

Oba badatelé shrnuji výsledky svých studii asi takto. Mayové mají průměrně o osm procent vyšší basalní metabolismus než je standard pro bělochy. Toto zvýšeni však nelze vyložit ani potravou bohatou na bílkoviny. ani potravou zvlášť kaloricky vynikající, ba ani jako následek těžkých svalových výkonů.

Proto nezbývá než usuzovat, že příčinou zvýšeně výměny látkové je nějaký činitel v jejich životním prostředí, nebo ještě pravděpodobněji má ji na svědomí neznámý činitel rasový. (Podle dr. Benedicta a dr. Steggerda.)


Původní zdroj historického článku:
Lidové noviny - 1939, autor Sot


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
29. prosince 2023


Diskuze k článku „Podivuhodný metabolismus Mayů, který dnešní lékaři nedokáží zcela pochopit“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nejčtenější články
za posledních 30 dní




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.