Pochopte dějiny

článek je inzerce, nejde o historický text
Je sedm hodin večer. Petr sedí ve své kuchyni. Sleduje zprávy. Přišel domů pozdě. Rodina je už po večeři. Chroupe topinku s česnekem a užívá si po dni v práci ten klid.
V televizi běží zprávy. Vidím, jak někdo pokládá věnec na Vítkově. Proč zrovna dneska? A kdo to je? Vždyť není žádný svátek. Zapnu si zvuk. Nějaký generál z Litvy. Klade věnec k hrobu neznámého vojína. Co má společného ta Žižkova socha s neznámým vojínem? Proč je hrob neznámého vojína zrovna na Vítkově? Kdo to vymyslel a proč?

Další zpráva. Zabírá polského premiéra. Hřímá, jak se nemá ustupovat Rusku. „Vy neznáte Rusko, tak jako my. My jsme si s ním zažili to, co vy si neumíte představit.“ To má asi pravdu. Ale když jsme u toho, co se vůbec v Polsku dělo po druhé světové válce? A co po první? Sakra, kdy vůbec vzniklo Polsko? A co s tím mají Rusové společného?

Docela rád bych tomu všemu rozuměl. Dějepis mě baví. Ale nemám tolik času, abych se to všechno učil. Historici jsou hrozně ukecaní. Občas čtu historické knihy. Někteří odborníci ale neumí psát jako normální lidi. Takové bichle pak tahám pár týdnů jako cihlu v batohu a pak to vzdám.

Když na základce vyprávěla dějepisářka třeba o husitech, poslouchal jsem napjatě. Ale když mluvila o renesanci, tak jsem hrál piškvorky. Navíc jsem se nedávno dočetl, že učitelka o těch husitech docela kecala. A mám podezření, že o poválečném Polsku vůbec nemluvila. Na gymplu se dějepisář ani nedal poslouchat. A pak už jsem dějepis nikdy neměl.

Kam za poznáním dějepisu

No ale co s tím? Čtu články na internetu, každý novinář občas o dějinách něco napíše. Ale to asi není nejlepší zdroj. Stejně jako ty bulvární časopisy, co jich jsou plné trafiky. Koukám na dokumenty, čtu historické romány a občas nějakou naučnou knihu. Ale ve výsledku mám v hlavě jen střípky poznání, nezapadají do sebe. Protiřečí si. Jak z toho tu mozaiku poskládat?

Co takhle soukromá výuka dějepis? Nedělá někdo kurzy dějepisu? Starší dcera má na základce skvělého učitele. Ten jim to nevykládá jako naše dějepisářka pěkně od tabule. Pracuje s nimi s dobovými fotkami, čtou si listiny, diskutují o tom. Dcera dějiny pomalu začíná chápat, má tu mozaiku poskládanou. Já ne. Já vím tuhle něco, jinde něco jiného. A souvislosti mi chybí.

Každý dnes bloguje o všem možném. Ale chtělo by to, aby dějepisný blog psal odborník. Aby vysvětloval to, co se právě děje, v historickém kontextu.

Web Pochopte-dějiny.cz

Jdu zjistit, jestli něco takového není. Zadal jsem do vyhledávače „blog o dějinách.“ A hned na druhém místě se objevila stránka, která mě zaujala. Pochopte dějiny. No, to bych právě chtěl pochopit dějiny.

Kdo to píše? Mgr. Barbora Jiřincová, PhD. Historička, učí na katedře historie na pedagogické fakultě. Ta by mohla něco o dějepise vědět. Když učí na peďáku, tak by to taky mohla umět podat.

Jaká témata na webu najdete

Rozklikl jsem si blog a prohlížím si seznam článků. Teď hodně píše o dějinách Ukrajiny. To dává smysl, když se o tom mluví. Tady je článek o dějinách Maďarska, proč zrovna Maďarska? Aha, zrovna se tam konaly volby, když ten článek vyšel.

Ale je tady toho víc. Bílá hora, kolonizace, olympiáda, nějaká středověká pohádka… Teda ta holka má ale záběr. Dá to rozum, dějepisářka na základce, taky musela umět vyprávět o všem. A paráda. Tady jsou články o tom, co mám číst - nejen historické naučné knihy, ale i romány.

Dokonce k tomu má eshop – knihy k aktuálním tématům na jednom místě. Tady je výběr z antikvariátů. To se taky hodí. Já v antikvariátech nenakupuji, protože mě nebaví se tím prohrabovat. Ale když to někdo prohrabe za mě a doporučí, co si za pakatel koupit, tak proč ne.

V eshopu prodává taky vlastní ebooky. Jeden jsem si stáhl zdarma. V něm vysvětluje, proč se vyplatí dějiny znát.

Jaké služby web Pochopte-dějiny nabízí

Přečtete si články Začetl jsem se do článků. Některé jsou plné faktů a člověk se musí soustředit. Jiné jsou celé napsané jako příběh a čtou se samy. Další službydějepisné akademii jsem se otestoval. Docela jsem se pobavil. U dějin Ukrajiny jsem měl 80% úspěšnost, to jsem borec. Ale u dějin Středoafrické republiky mi test oznámil, že se mám víc učit.

Barbora nabízí soukromou výuku dějepisu. Má tu kurzy na různá témata nebo si sám můžu říct, co se chci naučit. Slibuje, že v budoucnu si tu budu moct natočený video kurz rovnou koupit. To by bylo fajn, pouštět si dějepisnou výuku třeba cestou do práce na mobilu nebo v pauze na obědě.

Pochopit dějiny se vyplatí

Strávil jsem na webu celý večer. Musím jít spát, ale určitě se na Pochopte dějiny vrátím. Zkuste to taky. Barbora je dobrá dějepisářka. Vysvětlí, naučí a pochopíte. Pochopíte dějiny.



Článek není historický text a informace v něm uvedené nemusí vyjadřovat názory redakce.


datum vydání:
25. dubna 2022


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nejčtenější články
za posledních 30 dní




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.