Péče o zuby v roce 1880: Vyzkoušejte recepty na výrobu domácí zubní pasty a ústní vody

rubrika: historické články / lékařství a zdraví, původně vyšlo: Sbírka nejnovějších receptů - 1880, autor V.K.
Zdá se vám, že jsou zubní pasty a ústní vody prodávané v obchodech zbytečně drahé? Potom jistě oceníte návody z roku 1880, podle kterých si můžete doma vyrobit svou vlastní „ústní vodičku“, zubní pastu a nebo tinktury a prášky na zuby. Ale jestli budou fungovat lépe než ty dnešní, to musíte vyzkoušet sami.
Následující text pochází z roku 1880

Vodička ústní.

Vodička na vyplakování úst, jež dásně sílí, připraví se takto: Utluče se 12 lt. čerstvé řeřichy (listí), 16 lt. čerstvého lžičníku, 3 lt. kůry citronové (pouze to žluté), 4 lt. skořice, 6 lt. hřebíčku a 2 lt. růžového listí; to vše se dá do příhodné láhvice a polije 3 lib. čistěného líhu, pak se to zavlažuje 24 hodin a líh (trest) se pak slije. Užívá-li se vodičky té, vezme se 1 díl této silice a 1 díl lžičníkové vody a touto smíšeninou vyplakují se ústa.

Lžičníková voda shotoví se, utluče-li se 2 lib. lžičníku a přidá se vody tolik, by destilováním (překapováním) 10 lib. vody se vytěžilo.

Pasta na zuby (zubní).

Mýdla kokosového 6 klg., půl klg. škrobové mouky, půl klg. prášku z laku benátského (kulového), čtvrt klg. vápnatého uhličitanu křídy, 15 gr. sádry a půl klg. pemzy na prášek utlučené spracuje se dohromady v těsto a přidá se 8 dkgr. silice mátové.

Tinktury zubné.

Proti bolení zubů dělají se tinktury: Odontiua — smíšenina, 4 dkgr. oleje cajeputského, 6 dkgr. oleje jalovcového, 6 dkg. oleje hřebíčkového a půl klg. silice.

Vodička Pfeffermanova zhotoví se z ½ klg. líhu, z výtažku 2 dkgr. badyanu, 1 dkgr. hřebíčku, 5 gr. kůry chinové a pak přidá se 5 gr. oleje z máty peprné.

Zubný prášek.

Prášek zubný nesmí v sobě chovati tvrdé látky, jež by zub poškrábaly a tím poškodily. Černý prášek z lípového uhlí, fialového kořínku je dobrý ale vázne mezi zuby a způsobuje nehezký pohled.

Chinový prášek záleží z kůry chinové fialového kořene a šalvěje. Každá tato látka utluče se pro sebe, rozetře na prášek a pak se to smíchá dohromady. Červený prášek připravuje se z dřeva santalového, kamence a kůry chinové; přidá se kapka silice citronové a hřebíčkové.

Jiný druh. Tlučené uhlí lípové (2 lžíce) a puškvorec (též tolik) s kamenem vinním (asi na špičku nože), china tlučená (lžička), promíchá se dokonale a použije k čistění zubů i dásní.

Jiný druh. Zubný prášek lze zhotoviti také následovně: Smíchá se ¾ lib. jemně utlučeného uhlí (vrbového či lípového), čtvrt lib. kůry chinové jemně utlučené a ½ kv. hřebíčku jemně utlučeného.


Původní zdroj historického článku:
Sbírka nejnovějších receptů - 1880, autor V.K.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
7. června 2023


Diskuze k článku „Péče o zuby v roce 1880: Vyzkoušejte recepty na výrobu domácí zubní pasty a ústní vody“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.