Obchodní dům z roku 1906, který by i dnes zahanbil řadu moderních hypermarketů

rubrika: historické články / architektura a stavebnictví, původně vyšlo: Světozor - 1906, autor neuveden.
Zdají se vám naše dnešní supermarkety a hypermarkety velké? V tom případě vás jistě překvapí, jak obří byl už v roce 1906 jeden obchodní dům v New Yorku v USA. Dobový článek vás s nabídkou zboží, množstvím zaměstnanců i samotným fungováním tohoto amerického obchodu seznámí.
Následující text pochází z roku 1906

Mamutí obchodní dům.

Zvláštním, třeba že ne vynikajícím obchodním domem new-yorkským jest onen náležející firmě Siegel, Cooper & Co., Sixth Avenue, 18-19th. Street, New York.

Denně obslouženo jest v témže domě 100.000 až 150.000 zákazníků, v dobách však, kdy venkované z provincií do New Yorku přicházejí, až i 250.000 zákazníků; rekordní výkon podán byl jednoho dne, kdy firma oslavovala jubileum data založení (v září roku 1896) a zákazníky lákala zvláštními „výhodami“ — onoho dne nalézalo se tam na 450.000 zákazníků.

Roční obrat 72 oddělení tohoto obchodního domu páčí se do mnoha millionů. Cena zboží na skladě odhaduje se na 3 milliony dollarů; 3500 lidí je v závodě zaměstnáno nepřetržitě a v době obzvláště živé — o vánocích a pod. — stoupá počet zřízenců až na 6000.

Obchodní dům má sedm poschodí. K celku připojena jest věž s reflektorem o síle 7,000.000 svíček. Deset zdviží pro osoby a 13 zdviží pro zboží jde ustavičně nahoru a dolů. Třetí celé poschodí věnováno jest obchodu nábytkem; ročně zařizuje se odtud nejméně 10.000 bytů.

Na přímou reklamu — v časopisech atd. — vydali Siegel, Cooper & Co. v posledním roce slušnou sumičku 1 a čtvrt mil. dollarů. Za reklamu dlužno vlastně také pokládati mnohá zařízení, jež Siegel, Cooper & Co. ku pohodlí svých zákazníků zavedli.

V budově nalézá se nejen poštovní, telegrafní a telefonní úřad, nýbrž též „Quik-Lunch“, místnost pro občerstvení lidí spěchajících a dvě luxusní kavárny s hudbou pro zákazníky mající více času.

Ježto v oddělení potravin obyčejně jest veliký nával, mohou zákazníci rovněž v elegantně zařízené čekárně vyřizovati své zakázky; zřízenci obcházejí se vzorky, tak že každý může libovolně vybírati.


Původní zdroj historického článku:
Světozor - 1906, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
12. května 2023


Diskuze k článku „Obchodní dům z roku 1906, který by i dnes zahanbil řadu moderních hypermarketů“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.