Nosíte brýle? Známe jejich historii i první brýle v Čechách

rubrika: historické články / lékařství a zdraví, původně vyšlo: Epocha - 1908, autor J. B.
Dioptrické brýle pomáhají lidem s ostřejším pohledem na svět už velmi dlouho. Kde to ale všechno začalo? Nebo kdy a kde se z brýlí stal natolik důležitý módní doplněk, že je nosili i lidé se zdravým zrakem? Nejenom toto vám o historii brýlí prozradí článek z roku 1908.
Následující text pochází z roku 1908

K dějinám brejlí.

Vynálezce brejlí je zajisté jeden z největších dobrodinců člověčenstva, a přec ještě panuje nejistota, kdo jím skutečně byl.

Po delší dobu byl za vynálezce brejlí považován mnich Spina v Italii, kdežto s jiné strany, se zaň považoval Roger Bacon. Jiní tvrdí, že byly brejle vynalezeny v letech 1280—1311, a že Alex. de Spina viděl brejle, jež kdosi neznámý zhotovil, avšak tajemství vlastní konstrukce prozradit nechtěl.

Dle udání jistého italského badatele nabyl Spina bližších zpráv o brejlích od Salvina, který zemřel r. 1318, a jehož náhrobní nápis prý zní: „Zde odpočívá Salome ďArmiati z Florencie, vynálezce brejlí. Bože odpusť mu jeho hříchy. Anno 1318.“

Je však jisto, že již za časů starých Římanů napadlo někomu sestaviti brejle pomocí skla nebo průhledného kamene. O císaři Neronovi (54—68 po Kr.), jenž byl velmi krátkozraký, se vypravuje, že chtěje líp vidět upotřeboval hlazeného smaragdu ve tvaru sklíčka, tedy ovšem ne brejlí v našem tvaru.

Vlastní brejle pocházejí z prvních desítiletí stol. XIV. Úspěch brejlí byl tehdy velkolepý, a každý ať viděl dobře nebo neviděl, chtěl nositi brejle. Francouzský satirik Rabelais si z této mody tropil smích. První tyto brejle byly nepohodlné; neměly ani drátů, ani pružin, a musily se vázat na čelo neb za uši motouzem.

Na začátku stol. XVIII. se dostalo brejlím drátových pružin. Brejle, které byvše složeny mohly se nositi v kapse, byly vyráběny již ve stol. XVI.; brejle s ovalnými skly tehdy ještě neznali. První brejle byly kulaté a velmi široké, jako jsou ještě dosud v Číně.

Praktické skřipce vynalezl teprv r. 1862 Thiroin. Do Čech byly doneseny první brejle za krále Jana Lucemburského (1310—1346); nebyly ze skla, nýbrž z horského křišťálu.


Původní zdroj historického článku:
Epocha - 1908, autor J. B.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
21. dubna 2020


Diskuze k článku „Nosíte brýle? Známe jejich historii i první brýle v Čechách“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.