Nejnovější trendy podzimní dámské módy z roku 1904

rubrika: historické články / rodina, móda a životní styl, původně vyšlo: Nové pařížské mody - 1904, autor neuveden.
Každá žena chce být krásná a oblékat se podle nejnovějších módních trendů. Stejně jako to platí pro dnešní ženy, tak to platilo i pro jejich prababičky. Zajímá vás, jaká byla podzimní móda v roce 1904? Přinášíme vám detailní popis z jednoho tehdejšího dámského módního magazínu.
Následující text pochází z roku 1904

O podzimní modě.

Zdá se nám mnohdy, že se moda opakuje a přináší nám staré již modely; povšimneme-li si jí náležité, shledáváme, že tomu není tak zcela, neboť při předmětech, na prvý pohled známých, jest vždy něco nového, co zde dosud nebylo. Kdo by nahlédl do starých modních časopisů, musí doznati, že nynější podzimní pláště podobají se modelům plášťů, jež moda před 50 ano i 60 léty určila.

A vskutku byly tehdejší pláště také vkusné a hezké, což bylo tím, že jich tvar splýval na širší sukni krinoliny; nynější však pláště jsou půvabnější proto, že tvoří měkké, graciosní záhyby. Tak zvané beduíny a kolové pláště, roku 1860 oblíbené, slaví své z mrtvých vstání.

Již v létě, v lázeňských místech v době saisony, viděly jsme mnoho podobných plášťů při vycházkách u břehu moře. Pláště k cestování, jakož i volná paleta pro letošní podzimní saisonu mají vůbec jen tvar volný, řasnatý.

Nádherný plášť do kočáru pro podzimní období viděly jsme v jednom z prvých pařížských salonů; zhotoven byl ze světle šedého sukna, vzadu dosahoval skoro ku okraji šatů, po stranách poněkud kratší, splýval v řasnatých záhybech, napřed pak tvořil dvě široké patky.

Stranními stupňovitými záhyby bylo viděti lesklou hedvábnou látku, co podšívku. Kolem ovruby pláště táhla se silná kvipírová krajka, v patřičném odstínu dle látky pláště barvená, jejíž vzor vyjímá se elegantně na lesklé půdě látky.

Jiný plášť, rovněž umělého provedení a po straně k zapínání upravený, byl ze sukna drapové barvy; přední díl, dole zakulacený, sestřižen a zkrácen byl po stranách, čímž splýval v stupňovitých záhybech; vzadu byl plášť značně delší nežli napřed, což jest u nynějších plášťů novinkou.

Krátké polovolné pláště k vycházkám zhotovují se nejvíce ze sukna tmavých barev a mají skoro všechny řasnaté široké límce. Jsou-li límce delší, pak jsou pláště bez rukávů, kdežto při kratších límcích opatřen Jest plášť úzkými, skoro těsnými rukávy. Nejkratší límce mají délku sedla a připomínají nám, že podobné nosily se již před 15 léty na podzimní konfekci.

Malé tyto límce nejsou tak oblíbeny, jako límce delší. Pro podzimní období určeny jsou také zcela krátké jupičky z taffetu, jichž přední a zadní díly střiženy jsou v tvaru zvonu, s rozevřenými, polodlouhými rukávy, takže na první pohled činí jupička dojem krátkého kolového pláště, jehož díly v patřičných místech sešity jsou pro rukáv.

Místo límečku u krku přisadí se kolem výstřihu nabraná hlavička z úzkého pruhu látky. Krátké tyto jupičky, více pláštěnkám se podobající, zdobeny jsou přisazenými, cípatě našitými šenilkami, z nichž každá končí kuličkou, a jsou skutečně více jen pro ozdobu, nežli by chránily před zimou. Ačkoliv nynější rukávy různého tvaru a střihu jsou vesměs široké, za to u anglické podzimní konfekce shledáváme rukávy zcela přiléhající.

K podzimní letošní konfekci patří také přiléhající paleto s přisazenými delšími řasnatými šosy, k jichž předním dílům pojí se vestička z brokátu v tvaru z doby Ludvíka XVI. upravená. Je-li paleto z téže látky co šaty, zmíněnou vestičkou opatřené, štepováním aneb vyšíváním zdobené, může se použiti také i k jiným šatům. Paleta zapínají se velkými modními knoflíky, opatří výložky ze sametu neb faillu a vestičkami z kvítkovaného neb proužkovaného brokátu. Paleta, v jednodušší úpravě, mají vestičky v stejné barvě.

— O podzimním klobouku dlužno se zmíniti, že jeho objem se dle výšky také poněkud zvětšil. Střechy klobouků zdají se poněkud užší tím, že Jsou po jedné straně značně vzhůru zahnuté, dénka jsou proti loni poměrně vyšší a zdobí se pouze pery. U některých klobouků jsou střechy po pravé straně úzké, kdežto po levé jsou široké, vzhůru zahnuté a od hlavy odstávající.

Hlavní ozdobou pro podzimní a zimní klobouky jest samet, také i taffet, aneb spojením obou těchto látek zhotovují se celé klobouky, takže dénko upraví se z nabíraného taffetu a široká střecha napne zhladka sametem. Taffet volí se zcela v jiné barvě, nežli jest samet; ku příkladu: je-li dénko z taffetu jahodové barvy, jest střecha zevně i uvnitř hnědým sametem napnutá. Spojením těchto dvou látek nemá klobouk jiné ozdoby nežli pera neb brky v barvě dénka.

Na pozdějších letních kloboucích bylo modou zdobiti je šňůrami voskových perel, jež táhly se na dénku kolem do výšky. Jak moda chystá, budou se podzimní i zimní klobouky zdobiti také perlemi, ne však pouze na dénku neb kolem, nýbrž budou se pojiti k ozdobě ze stuhy, aneb se vloží do záhybů mušelínu.

Dlouhé závoje patřily jen na letní klobouky; pro podzimní dobu se zdobí také některé klobouky krajkou neb mušelínem chiffonem, jehož záhyby splývají přes okraj střechy, takže jiná ozdoba zdá se vkusnější a přiměřenější, neboť letní klobouky s těmito závoji nebyly příliš oblíbeny. Jiné klobouky z měkké plsti mají tvar velkého kulatého dénka, jež se na hlavu připevní tak, by celý účes bylo viděti.

Ku tvarům těmto sluší velice dobře nakadeřené, vlnité vlasy. Ozdoba na podobném klobouku jsou bud růže, věnec z růží, aneb velké různě stínované květiny. Také sametové růže neb orchydee, zevně na klobouku připevněné, vyjímají se velice příznivě. Vnitřní strana střechy zůstane zcela bez ozdoby; jen některé opatřeny jsou po straně kličkami ze sametové stuhy, přes okraj střechy volně splývajícími.

Některé klobouky zdobeny jsou mušelínem na spůsob růžic, jichž střed vyplňují větší růže, což jest novinkou saisony, a přinese-li nám tato ještě něco jiného, o tom příště!


Původní zdroj historického článku:
Nové pařížské mody - 1904, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
25. září 2023


Diskuze k článku „Nejnovější trendy podzimní dámské módy z roku 1904“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.