Nakupte bavlněné látky a začněte tvořit jako za starých časů (PR)

článek je inzerce, nejde o historický text
Dnes si můžete v obchodech pořídit libovolné množství oblečení. Velmi snadno seženete přesně styl či střih, o který máte zájem – když ne v kamenném obchodě, tak na internetu. Dříve však bývávala situace jiná. Lidé nosili pouze to, co si dokázali sami vytvořit. Není tomu ještě tolik dávno, co si mladé slečny samy šily sukně a šaty.

Ačkoliv v obchodech dnes seženete, co hrdlo ráčí, šití se vrací do módy. Bavlněné látky se v posledních měsících prodávaly více než kdy dříve, zejména kvůli pandemii koronaviru, kdy šilo roušky snad celé Česko. Možná však i tato negativní událost pomohla navrátit popularitu starému dobrému krejčovskému řemeslu. Ženy oprášily své šicí stroje a teď budou tvořit dál.

Spousta maminek na mateřské se realizuje prostřednictvím šití

Ručně šité hračky, roztomilé sety oblečení pro miminka, na které se používají ty nejjemnější a nejhezčí dětské látky, oblečení sladěné pro maminky s dcerami i dětské deky. Tohle všechno jsou příklady věcí, které začaly šít maminky na mateřské dovolené.

Chtěly se seberealizovat, mnohdy jim také na trhu něco chybělo, a tak se rozhodly, že to začnou vytvářet.

Žen, jež nastartovaly svou vlastní značku díky šicímu stroji a pěkným látkám, je v Česku opravdu spousta. Dokazují tím, že u nás ještě stále máme zlaté české ručičky.

Nemusíte být švadlena na plný úvazek

Šicí stroj však doma má i spousta žen, které si šitím nijak nepřivydělávají. Z potahové látky si ušijí nové potahy na židle, z dekorační látky vytvoří ubrus.

K ušití sukně či hezkých šatů už potřebujete trochu umu a dobrý střih, nicméně takový povlak na polštář zvládne ušít téměř každý. Levně a tak, jak si to přesně představuje. Člověk nemusí ztrácet čas hledáním v obchodech a navíc má něco naprosto originálního.

Patchwork je překrásný a ekologický koníček

Popularitu šití zvedl také patchwork, specifická textilní technika, která spočívá v sešívání různě barevných kousků látek. Ačkoliv ve specializovaných obchodech najdete přímo látky na patchwork, využít se dají jakékoliv zbytky.

Jde tedy vlastně o ekologický koníček, při němž využíváte věc, která by se jinak vyhodila. Patchworkové vzory se pak dají použít skoro na cokoliv – na kabelku, povlečení, potah na židli či sukni. Kreativitě se meze nekladou, šití ji dokonce podporuje!



Článek není historický text a informace v něm uvedené nemusí vyjadřovat názory redakce.


datum vydání:
25. června 2020


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.